1. VELIKA NAGRADA OBČINE MENGEŠ V KOLESARSTVU

V nedeljo, 14. oktobra je v Mengšu potekala prva kolesarska dirka za Veliko nagrado Občine Mengeš.
Dirka je štela za Pokal Slovenije za kategorije dečkov in deklic. Še preden pa so se le-ti spustili v boje, so se med seboj pomerili rekreativci in med njimi sta dirkala tudi župan Franc Jerič in podžupan Bogo Ropotar, obema so gledalci močno zaploskali za udeležbo. Na startu 19 moških in 5 žensk je moralo prevoziti 15 krogov po središču Mengša. Čeprav so najboljši narekovali hud tempo, so ostali prevozili kakšen krog manj, vendar na cilju so bili vsi zadovoljni. Rekreativno dirko je slavil Janez Zupančič iz kluba Izvir Vipava. Tekmovanje pa je štelo tudi za občinsko prvenstvo in sicer je na zmagovalno stopničko stopil Ciril Porenta, drugo uvrščeni je bil župan Franc Jerič, tretji pa podžupan Bogo Ropotar. Občinska prvakinja je bila Saša Jeretina.
 
Dečki C so vozili na končni cilj, prevoziti pa so morali 12 km. V tej kategoriji sta nastopila dva mengšana: Marko Jeretina, ki bo še naslednje leto tekmoval v tej skupini, je zasedel 10. mesto, Kimovec Žan pa 16. mesto, oba trenirata v klubu Radenska KD Življenje.
Dečki B so tekmovali v kriteriju, štel se je vsak tretji krog.  Na 15 km dirki je največ točk zbral Aljaž Jarc, tekmovalec Adrie Mobila.
Nato pa je prišla na vrsto skupina Dečkov A. Šprinti za točke v vsakem tretjem krogu,  ter številni napadi, so dirko naredili zelo zanimivo. Tekmovalci so že pravi profesionalci, saj so za  osemnajst kilometrov potrebovali slabe pol ure,  povprečna hitrost je namreč znašala preko 39 km/h. Odločilni pobeg je uspel Maticu Katrašnik (Sava Kranj), ki je dobil dva šprinta, nato pa ga je skupina ujela. Odlično se je odrezal domačin Matej Merčun (Radenska KD Življenje), ki se je z  enajstimi točkami zavihtel na drugo mesto, tretji pa Mitja Zupančič (Adria Mobil). V tej kategoriji  sta nastopili tudi dve mlajši mladinki, Eva Skaza (TBP Lenart), katera je bila na  polovici dirke ujeta, ter domačinka Katja Jeretina, ki se je enakovredno borila do konca in med fanti zasedla 15. mesto, med dekleti pa slavila zmago.
Uspelo nam je organizirati eno najlepših kolesarskih tekem v Sloveniji, kar so potrdili tudi trenerji in ostali predstavniki kolesarskih klubov, ter velika množica navijačev. Želimo pa si, da bi dirka postala tradicionalna in da bi se najboljši slovenski mladi kolesarji in kolesarke še vračali v našo občino.
Celotne rezultate si lahko preberete na  Kolesarski zvezi Slovenije
 
Tekst: Kolesarsko društvo Mengeš
Foto: Občina Mengeš