19. SPOPAD ZA MENGEŠ V TENISU

Tehtnico na stran »Malega« nagnili dekleti
 
 
Druga sobota v septembru je v Mengšu že 19 let v znamenju spektakularnega teniškega obračuna med Malim in Velikim Mengšem. Zelo malokrat se zgodi, da je dvoboj neizenačen, tako zanimivo in dramatično kot je bilo tokrat, pa tudi že dolgo ni bilo.
Videli smo 22 partij; 15 v kategoriji moški posamezno, pet tekem dvojic in prvič doslej dve ženski tekmi. Bolje so srečanje odprli tenisači Malega Mengša, saj so po bolj ali manj prepričljivih zmagah A. Vrhovnika, Jovičeviča, D. Jeriča in Grošlja povedli s 4:1, le M. Majcen je prispeval točko za Veliki. Drugi krog je bil zvečine v znamenju tekem dvojic. Pričakovano sta za severnjake zmagala para Maver/Župančič in J.Skok/M.Cerar, za jug pa sta slavila Sočak/Jerman in kar malce presenetljivo Lopatič/Rahne. Je pa v drugi seriji tekem za lepo presenečenje poskrbel Ž. Skok z zmago nad izkušenim, a tokrat nekoliko utrujenim Ločanom Lobodo.
Na slabi polovici srečanja je bil torej rezultat 6:4 za Mali Mengeš. Nato so na vrsto prišli tenisači iz prvega kakovostnega bobna in v treh zelo izenačenih in kakovostnih tekmah so krajšo potegnili v Malem Mengšu. Rigler je premagal Dolinarja,po podaljšanih igrah pa je Jakopin slavil proti Sitarju in na veliko navdušenje številnih gledalcev mladi Hren proti »robotu« Starčiču. Za uteho Malomengšanom je F. Vrhovnik v najbolj izenačenem dvoboju sploh strl odpor žilavega Ladija, dokaj presenetljivo pa je slavila tudi dvojica T. Zabret/Marucelj.
V obeh ženskih partijah sta bili favoritinji na papirju Neja Majcen in Olga Avsenik, a sta Liza Mušič in Maja Hurwits tudi vsem moškim dokazali, kako se bori za barve Malega Mengša. Po njunih srčnih zmagah je kazalo , da je počasi že vsega konec.
A sever se ni dal; bolj ali manj pričakovano so svoje tekmece nadigrali še N. Skok, Janežič in Pišek in rezultat je bil nekaj pred 18to uro po več kot osmih urah spopada izenačen na 10:10. Napetost je bila na vrhuncu, vse oči pa uprte na prvi dve igrišči. A Lap in Vah sta dokaj zanesljivo opravila s tekmecema in dokazala, da so v Malem Mengšu veliko postorili tudi na področju psihološke priprave. 12:10 je bil torej končni rezultat še enega fantastičnega dne v Teniškem klubu Mengeš in vodja tekmovanja Leo Jerič je prehodni pokal slovesno izročil selektorju zmagovite ekipe Jaku Kruljcu. Prvi mož Velikega Mengša Igor Maver je pošteno priznal poraz
in čestital nasprotnikom ter si verjetno mislil, da bo še veliko Pšate moralo skozi Mengeš, preden bo Veliki izenačil rezultat. Po devetnajstih letih Mali namreč vodi že z 12:7.
 
 
 
Zapisal; Izidor Grošelj