20. OBLETNICA SMUČARSKO SKAKALNEGA KLUBA MENGEŠ IN SREČANJE ŠPORTNIKOV SLOVENIJE 2016

Ob občinskem prazniku je v sredo, 8. junija 2016 Občina Mengeš v sodelovanju s Smučarsko skakalnim klubom Mengeš in Društvom Dogodek Kamnik, v Športnem parku Mengeš priredila praznovanje 20. obletnice Smučarsko skakalnega kluba Mengeš in obenem še srečanje športnikov Slovenije 2016.
Praznovanje obletnice Smučarsko skakalnega kluba Mengeš, ki je iz svojih vrst dal kar nekaj odličnih reprezentantov Slovenije, in se lahko pohvali s kopico nadobudnih mladih skakalk in skakalcev, je v uvodu praznovanja z igranjem počastila Godba Mengeš ter številni udeleženci skupaj s povabljenimi skakalnimi gosti. Prireditev je povezovala Anja Hlača Ferjančič, vse skupajpa se je vrtelo okoli smučarskih skokov in slavljenca - Smučarsko skakalnega kluba Mengeš.
V uvodu je vse prisotne pozdravil Matija Šarc, predsednik SSK Mengeš. V svojem govoru se je dotaknil začetkov SSK Mengeš, ki se je zač po njegovih besedah začelo dobesedno iz nič. Novoustanovljenem klubu so se kmalu pridružili nekateri skakalci iz okolice ter tudi domačini iz Mengša. »Na strminah pod Gobavico v Zalokah kjer se je skakalo že od nekdaj – kakor radi rečemo v Mengšu, je v 60.-ih letih prejšnjega stoletja skakalnice konstruiral prof. Stanko Bloudek. Pred dvajsetimi leti je začel nastajati nov smučarsko skakalni center. Istočasno je bilo potrebno poskrbeti za skakalno opremo in kombije za prevoze skakalcev. Rezultati dela so se pokazali nemudoma. Tekmovalna vnema in strokovno vodstvo so pripomogli k vrhunskim rezultatom na domačem in mednarodnem nivoju«, je med drugim povedal Šarc.
»Z nesebičnim prispevkom posameznikov, sponzorjev in občanov je bil zgrajen skakalni center s tremi sodobno zasnovanimi napravami K 15, K20 in K30, opremljenimi s keramično smučino in plastično kritino. Smele načrte iz pričetka tega stoletja (in tisočletja) za izgradnjo nordijskega centra po idejni zasnovi prof. Bojana Jošt-a smo opustili, saj se je središče osrednjih nacionalnih centrov formiralo v drugih sredinah v Sloveniji, nesmotrnost izvedbe na območju Mengša pa potrjujejo tudi mile zime zadnjih let. Ciklus vlaganj je bil v preteklem letu zaokrožen z nakupom zadnjih manjkajočih zemljišč v kompleksu Skakalnega centra Zaloke, za-kar je s tega mesta potrebno izreči posebno zahvalo Občini Mengeš in njenemu vodstvu« je bil neskromen s pohvalami predsednik društva.
Dotaknil se je tudi tekmovalnega dela in doseženih rezultatskih vrhuncev.
»Vrhunec rezultatov je sledil po osvojitvi naslova Mladinskega svetovnega pod-prvaka februarja 2003 na Švedskem, ki ga je priskakal Rok Benkovič, ki je nato 19. februarja 2005 v Oberstdorfu, omenjeni lovoriki, dodal še naslov Svetovnega prvaka na srednji skakalnici, dan pozneje pa še bron na ekipni preizkušnji.
V neponovljivi sezoni je čez dva meseca v Planici - na svoj 18. rojstni dan, 2x poletel 226m, ter tako za dve leti postal državni rekorder.
Da je klubski rezultatski vrh postal bogatejši in širši, je poskrbel Anže Lanišek, ki je 14. januarja 2012 v Innsbrucku suvereno postal Mladinski olimpijski prvak pri še ne dopolnjenih 16-tih letih, z ekipo pa je priskakal še srebrno kolajno.
Po tem uspehu smo si v SSK Mengeš neskromno nadeli naziv »klub svetovnega in olimpijskega prvaka«.«
Sledil je nagovor župana Občine Mengeš Franca Jeriča, ki je s ponosom pohvalil SSK Mengeš, ki je v dvajsetih letih naredil res ogromno za skakalni šport in iz svoji vrst izstrelilo kar nekaj vrhunskih športnikov. Predsedniku kluba je izročil posebno darilo v obliki prehrambene košarice, saj je po njegovih besedah poletni čas tudi priložnost za skakalce, da si lahko privoščijo kaj več hrane, kot pa v tekmovalnem obdobju. Matija Šarc pa je županu Francu Jeriču izročil priznanje v zahvalo za podporo izkazano s strani Občine Mengeš.
Nekaj besed sta spregovorila tudi prvi predsednik SSK Mengeš Brane Šuštar in trener Aleš Selak, ki deluje vsa leta v klubu. Sledil je še pogovor z gosti in sicer je voditeljica spregovorila nekaj besed z nekdanjima skakalnima legendama domačinom Rokom Benkovičem, ter nekdanjim šampionom Primožem Peterko, v nadaljevanju pa z reprezentantom Jernejem Damjanom, reprezentantoma in članoma SKK Mengeš Anžetom Laniškom ter Matjažem Pungertarjem in kombinatorcem Leonom Šarcem. Sledila je še skupna fotografija z mladimi skakalci. V nadaljevanju je pogovor stekel še z nekaterimi vidnimi gosti kot npr. Jožetom Šlibarjem, ter zvestimi mengeškimi navijači. Po osrednjem delu in nekaj taktih godbe, je sledila nogometna tekma sestavljene ekipe Mengša in Znanih osebnosti. Po končani tekmi se je nadaljevalo sproščeno druženje pod šotorom.
 
Tekst in foto: SSK Mengeš