23. SEJEM V MENGŠU

Letošnji tradicionalni sejemski dogodek je potekal na čudoviti lokaciji Športnega parka in drevoreda v Mengšu, v soboto, 26. in v nedeljo, 27. septembra 2015, tokrat pod okriljem domačega Kulturnega društva Mihaelov sejem in podjetja Toma, gostinske storitve.
 
Na številnih stojnicah, razvrščenih ob Kulturnem domu in slikovitih poteh drevoreda v športnem parku, je bila na voljo pestra ponudba izdelkov lokalnega porekla, izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelkov s kmetij in drugih domačih kakovostnih izdelkov. Seveda ni manjkalo raznovrstnih izdelkov za vsakdanjo rabo ter proizvodov za ohranjanje zdravja.
Predvsem pa je bilo zanimivo spoznavati tudi dejavnosti in ročne spretnosti, ki se prenašajo in ohranjajo z roda v rod.
 
V Mengšu, kjer je glasba doma in kjer smo doma veseli ljudje, je bila tradicionalno bogata tudi bera spremljevalnih ob sejemskih dogodkov, ki so potekali pod velikim šotorom in tudi na prostem.
 
Tako je bila že v petek zvečer, zabava za mlade, za kar sta poskrbela Bac kvintet in priznana žurerska skupina Mambo Kings.
 
Sobotno dopoldne je bilo namenjeno slavnostnemu odprtju sejma, nastopil je godalni orkester Glasbene šole Mengeš, učenci diatonične harmonike in člani mladega narodno zabavnega ansambla Trobentica.
Pred srečanjem veteranskih godb, ki so prišle iz sedmih slovenskih mest, so se v vlečenju vrvi pomerila društva iz občine Mengeš.
 
Sobotni popoldanski program so zaokrožile folklorne skupine iz Mengša, Lukovice in KUD Januševec s tamburaši ter vokalna skupina Rž iz Loke pri Mengšu. Zvečer sta za zabavo in ples poskrbela kar dva priznana narodno zabavna ansambla: Mladi Dolenjci in Slovenski muzikanti.
 
Nedeljsko jutro smo na sejemskem prostoru pričeli s Sv. mašo v šotoru, sledil je nastop harmonikarjev kluba Stopar, za njimi navijaško plesna skupina VIP Leaders, nato avstrijski najstniki Unterkärtner Power z narodno zabavno glasbo. Z etno, folk in country zvoki so naša ušesa razvajali vrhunski glasbeni ustvarjalci skupine Kontrabant.
 
Na harmonike so nato igrali članice in člani harmonikarskega orkestra KD Mihaelov sejem. Tudi na tokratnem sejmu ni šlo brez tradicionalnega koncerta Mengeške godbe, najbolj izvirnim stojnicami so bila podeljena priznanja.
 
Ob zaključku 23. Sejma v Mengšu so godli in peli ter za dobro razpoloženje skrbeli ansambli Sicer, Trio Šubic in Kerlci.
 
Oba sejemska dneva je Likovno društvo Mengeš pripravilo »Galerijo na prostem«, najmlajši so si lahko ogledali gledaliških predstavi »Pogumni jelen« in »Gusarji« , za vse željne adrenalina so bile na voljo raznolike naprave zabaviščnega parka.
 
Tekst in foto: KD Mihaelov sejem