3. vaške igre v Loki je, kljub napovedi slabega vremena, pozdravilo sonce

V nedeljo, 2. septembra 2018, so se na Športni ploščadi v Loki, odvijale že tradicionalne, 3. vaške igre. Z domačega terena, Loke pri Mengšu, so bile tri ekipe, Umetniki, ki so jo sestavljali člani Kulturnega društvo Antona Lobode, Kaskaderji, ki so jo sestavljali člani Športnega društva Loka in Piromani, ki so jo sestavljali člani PGD Loka pri Mengšu. Tradicionalno so se jih pridružili Mengšani, v ekipi Drimtim, ki jo je sestavil župan. Nova je bila ekipa Hribovcev iz Dobena. 3. vaške igre, ki so potekale v osmih disciplinah, so se začele ob 12. uri in zaključile malo po 17. uri. Zmagala je ekipa Drimtim, drugi so bili Kaskaderji in tretji Umetniki. Ekipa novicev, Hribovci, je napovedala, da bodo drugo leto z okrepitvami izboljšali položaj. 

V Športnem parku Loka je bilo v nedeljo, 2. septembra 2018, zelo živahno že pred 12. uro, ko so se začele zbirati ekipe in so potekale priprave, izbor tekmovalcev za posamezne discipline. Ekipe so tekmovale v osmih disciplinah, prva je bila »žakelj«, druga »pink-ponk«, tretja »lov balonov«, četrta »3 v vrsto«, peta »jerbas«, šesta »hodulje«, sedma »pikado«, vseskozi pa je potekalo tudi vlečenje vrvi. Ekipe so imele na voljo tudi jokerja, ki je podvojil pridobljene točke in so ga morale vložiti pred začetkom discipline. Z jokerjem so največ točk dobili Umetniki.

V disciplini »žakelj« sta sodelovala dva tekmovalca, prvi je v vreči skakal predvideno dolžino, drugi ga je prijel za noge in vračala sta se kot samokolnica. Nato je isto ponovil še drugi tekmovalec. V tej disciplini je bila najboljša ekipa Umetnikov. Tekmovalci so pri skokih v žakljih pokazali vso moč, medtem ko so bili pri vožnji s samokolnico bolj previdni, pozorni na sotekmovalce. Na cilje je »samokolnico« najhitreje pripeljala ekipa Umetnikov.

V disciplini »pink-ponk« so morali tekmovalci pink ponk žogico spraviti po gasilske cevi in jo prinesti nazaj na start. Z vsake ekipe so sodelovali trije tekmovalci. Taktika ekip je bila tu različna. Presenetljivo veliko dela z gasilsko cevjo, ki so jo sami izbrali, so imeli v ekipi PGD Loka pri Mengšu. Najhitrejša je bila ekipa Drimtim.

V disciplini »lovljenje balonov« so morali tekmovalci napihnjene vodne balone loviti s kuhinjskim servetom, en član ekipe je metal, dva sta na drugi strani lovila. Ekipe so bile neverjetno uspešne, saj so ujele večina balonov. V tej disciplini je bila najboljša ekipa Drimtim.

V disciplini »3 v vrsto« so morali trije tekmovalci v hulahop obroče, ki so ponazarjali mrežo 3 x 3 postaviti v vrsto 3 puhaste žoge. Start je bil na eni strani igrišča, mreža na drugi. Ko so porabili žogice in če ekipe še ni imela postavljenih žogic v vrsto, je žogico lahko prestavil naslednji tekmovalec, ko je pretekel določeno dolžino. Z eksplozivnostjo, hitrostjo in taktičnimi postavitvami so v tej disciplini zmagali Piromani. 

V disciplini »jerbas« so morale ekipe v samokolnici voziti tekmovalca, ki je imel na žlici jajce, nato pa po isti dolžini še nositi jerbas. Sodelovali so štirje tekmovalci, prvi je sedel v samokolnici in nosil jajce na žlici, drugi in tretji sta vozila samokolnico vsak v svojo smer, četrti pa je nosil jajce v jerbasu. Z nošenjem jerbasa je navdušila ekipa Drimtim, kljub temu je jajce na cilj najhitreje prinesla ekipa Umetnikov.

S hoduljami so morali štirje tekmovalci, dva moška in dve ženske, prehoditi štiri dolžine. Najhitreje so vse štiri dolžine prehodili v ekipi Kaskaderjev.

V pikadu so vodje ekip v odmerjenem času pokali napihnjene balone. Najboljši je bil Matjaž Anžlovar, vodja ekipe Kaskaderjev.

V vlečenju vrvi so bili najboljši v ekipi Drimtim. 

Organizatorji so pripravili bogat srečelov ter pogostitev s hrano in pijačo. Prijetno druženje se je zaključilo z razglasitvijo uvrstitev in obljubo ekip, da drugo leto spet pridejo. Prireditev, ki jo je prijetno in humorjem ponovno povezoval Tomaž Šinko, se je ob prijetnem druženju zaključila pozno popoldan.

Organizatorji 3. vaških iger so bili Športne društvo Loka, Kulturno društvo Antona Lobode in PGD Loka pri Mengšu. Prireditev pa so z materialnimi sredstvi ali rekviziti podprli Glaso d.o.o. ,  Atlantic group, Zavarovalniva Triglav, Poreber Silvo, Helios d.d., Gostilna Ručigaj, Restavracija Feniks, Kalcer d.o.o., in še nekaj drugih, ki ne želijo biti imenovani. Hvala vsem, za podporo in pomoč ter seveda prijetno druženje.  

Tina Drolc