5. TRADICIONALNE TENIŠKE PRIPRAVE - VELI LOŠINJ 2015

Petica. Kako lepa šolska ocena. Teniški klub Mengeš jo je dosegel med 11. in 15. aprilom 2015 na zaporednih 5. Tradicionalnih teniških pripravah. Tokrat smo se zopet vrnili na terasasta igrišča za hotelom Punta v Velem Lošinju po enoletni selitvi v Dalmacijo.                                                         
 Kaj se je izklesalo iz skromnih, ne preveč ambicioznih začetkov na pomlad v letu 2011! Še prej pa se je v toplem večeru ob kozarcih osvežilnih napitkov v zgodnji jeseni leta 2010 zaiskrila ideja o teniških pripravah pred sezono nekje na morju. Nekaj skepse je bilo, da to ne bo pritegnilo dovolj zanimanja naših članov. Seveda so optimisti temu oporekali. Greh ni poizkusiti. Pa smo šli! Prvih 18 teniških pionirjev TK Mengeš smo dospeli na 1. teniške priprave v Malem Lošinju v hotel Aurora. Ob tem »skromnem« številu se je skozi ta štiri leta zanimanje za priprave (beri prvega resnega tekmovanja v letu) stalno povečevalo: leta 2012 na 24, leta 2013 in 2014 na 32, letos pa na neverjetnih 40. Kdo ve do kod seže naš limit! Vsa ta leta so vrzeli v naši vrsti zaradi različnih vzrokov (bolezni, delovne obveznosti, poškodbe …) tik pred zdajci zapolnjevali igralci iz bližnjih prijateljskih teniških klubov Duplica in Radomlje. Letos nam je zadnji hip priskočil na pomoč celo skromen in prijeten fant iz naše osrednje radijske postaje, ko se priprav zaradi poškodbe ni mogel udeležiti eden izmed organizatorjev. Upajmo, da bo postal naš član.                                                                                                               
Glas o naših pripravah se je vedno bolj širil in postajal stalno močnejši. Deležni smo občudovanja, nekaj tudi zavisti, da to lahko doseže nek majhen, vendar prizadeven provincialni klub. Nekateri so nas začeli posnemati, večjega uspeha pa po nam znanih podatkih niso imeli. Upamo, da jim bo to z vztrajnostjo in s trmo enkrat uspelo.                                                                                                   
 Zadnja tri leta smo žrebanje skupin opravili v naši zimski bazi v Harmoniji nekaj dni pred odhodom na priprave. Letos je pomagala pri tem simpatična Uršula Majcen, »športnica« z Radia Slovenija. Na ta dogodek smo povabili tudi posebne goste. In imeli so kaj videti! Takšne prireditve se ne bi sramovale tudi kakšne večje športne zveze, pa ne samo v Sloveniji. Žrebanja so se z veseljem udeležili gospod Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije, gospod Marjan Ogrinc, predsednik TK Domžale, gospod Igor Štebe, predsednik TK Komenda in gospod Srečo Radulovič, predsednik TK Duplica. Prišel je tudi župan Mengša, gospod Franci Jerič, član TK Mengeš, ki je že od samega začetka udeleženec priprav. Upajmo, da so se pomembni gostje v naši družbi prijetno počutili in bodo še kdaj radi prišli.                                                                                          
Sobota 11. aprila 2015. Veli Lošinj, hotel Punta in igrišča za njim. Prijetni ambient poznamo že izpred dveh let, ko smo zamenjali prizorišče po dveh letih priprav z igrišč pri hotelu Aurora. Senčna terasa in sončna igrišča pred njo. Vse nam je znano in domače, kakor da bi prišli domov. Že prvi dan so po sporedu igre dvojic med štirimi ekipami razdeljenimi na 10 igralcev v vsaki. Igra dvojic je le uvertura v kasnejše dvoboje posamezno in tudi preostalih dvojic, ki bodo sledili v naslednjih nekaj dneh, saj vse štiri ekipe igrajo vsaka z vsako. Prikazane igre so bile za ta čas na visoki ravni. Dvoboji so bili zanimivi in brezkompromisni. Predvsem pa je pomembno, da so bili pošteni in brez povišanih tonov in razgretih glav. Še več, nekateri so izstopali z duhovitimi dovtipi in medklici, ki so zabavali tako igralce kot gledalce. Seveda so za to trije prejeli posebno priznanje, Mister Simpatikus: drugi spremljevalec je postal novinec Vlado Gruden, prvi spremljevalec Ladi Hribar, zmagovalec pa ravno tako novinec Luka Jakopin. Rezultat se je skozi turnir nagibal zdaj v korist ene ekipe, nato druge in tako vse do skoraj zadnje tekme ni bilo znano katera ekipa bo zmagala. V torek pozno popoldne pa je bilo vse kristalno jasno. Zmagali so »oranžni« s 73. osvojenimi točkami, le s štirimi točkami prednosti pred »sivimi«, ki so zbrali 69 točk. Tretji so bili »beli« z osvojenimi 59. točkami, le z dvema točkama prednosti pred »rdečimi«, ki so dosegli 57 točk. Aleš Šporn je kot kapetan zmagovalne ekipe ponosno visoko dvignil prehodni pokal. V ekipi zmagovalcev so še bili: Ljubo Mirič, Matjaž Loboda, Jaka Kruljec, Rajko Hribar, Janez Lopatič, Sebastjan Žnidaršič, Andrej Marucelj, David Majcen in Brane Sočak.                                                                                                                                   
 Pohvaliti bi morali kar nekaj igralcev, vendar bomo izpostavili le enega. To je najmlajši med nami, komaj 16 letni ljubitelj sladoleda, Gašper Hren. Njegov napredek se občuti iz leta v leto, takšnega napredka kot ga je dosegel v zadnjem letu pa še ni naredil. Marsikomu s prve deske se že pošteno tresejo hlače za naslednje leto. In to upravičeno. Na drugi deski je suvereno zmagal, delil kravate vse naokrog, pri tem pa ostal takšen kot bi ga radi videli še v bodoče: prijazen in skromen ter z velikim spoštovanjem do starejših. Svetla prihodnost našega kluba.
Zmagovalci desk, kjer so se upoštevale samo igre med posamezniki, so postali:
1.    deska: Aleš Šporn,
2.    deska: Gašper Hren,
3.    deska: Miro Urbanija,      
4.    deska: Uroš Bregar,
5.    deska: Boštjan Majcen,
6.    deska: Matjaž Majcen,
7.    deska: Dennis Hurwits,  
8.    deska: Jože Skok,
9.    deska: Tomaž Zabret-Hanzi in
10.    deska: Franci Jerič.
Najboljši igralec priprav je zasluženo postal Gašper Hren. Od možnih 18 točk, kjer so se upoštevale vse teniške igre, je osvojil vseh možnih 18 točk, drugi je bil Uroš Bregar s 16. točkami, tretje mesto pa je dosegel Franci Jerič, ravno tako z osvojenimi 16. točkami.                                                                                                                            
 V zakulisju igranja tenisa je bilo opravljeno še tehtanje nekaterih igralcev, ki so se pred enim letom v Biogradu na moru pismeno in pred pričami zavezali, da bodo zmanjšali svojo telesno težo. Dvema, Boštjanu in Stanetu je to uspelo, Branetu pa žal ne. Se pa bo zato povečal proračun kluba. Organizator je posebno ponosen na Staneta, saj je shujšal za deset kg. Filipa, ki je bil glavni akter in razlog za takšne obveze, žal letos ni bilo z nami. Ker pa je pošten in načelen, je po svojem nečaku zadnji večer prispeval eno pijačo za vsakega. V zameno za uspeh pri hujšanju je pobudnik tehtanja šel plavat v ne preveč toplo morje. Pri tem mrzlem opravilu so mu solidarnostno delali družbo nekateri mlajši in tudi že starejši teniški igralci.                                                                                                                         
Nikakor ne smemo pozabiti na uradnega fotografa teh priprav. Trudil se je čim bolj nazorno prikazati žrebanje, dogajanja na teniških igriških in ob njih ter zaključnega govora organizatorjev. Naredil je točno okoli 2.050 fotografij kljub temu, da je tudi sam igral. Zato gre posebno priznanje Vladu Grudnu.                                                                                                                                          
 Kaj pa naši organizatorji? Vsako leto so boljši. Najlepša hvala Jaku Kruljcu, Izidorju Grošlju-Iziju, Dušanu Planinšku-Duletu in Stanetu Ocepku-Suhcu. Upajmo, da bodo še ostali taka sinergijska ekipa in nam še naprej pripravljali teniške in drugačne užitke in zadovoljstva.