60. LETNICA PLANINSKEGA DRUŠTVA JANEZ TRDINA MENGEŠ

V soboto 26. maja popoldne je bilo na Mengeški koči slovesno. Planinsko društvo Janez Trdina Mengeš je praznovalo 60.let.
13.marca leta 1952 je peščica mengeških zanesenjakov, predvsem pa ljubiteljev gora, ustanovilo Planinsko društvo Mengeš. Za prvega predsednika je bil izvoljen Mulej Jože. Čez dve leti je društvo dobilo današnje ime, poimenovali so ga po slavnemu rojaku Janezu Trdini. Isto leto je bila tudi otvoritev Mengeške koče na Gobavici.  V 60-letni zgodovini se je zamenjalo osem predsednikov. Muleju je sledil Pavle Šimenc, nato Peter Lavrič, katerega je zamenjal Janez Škrlep. V začetku 80-tih je  predsedoval Franc Mulej, nato Gena Kržan. Devetdeseta  je zaznamoval Janez Slokan, od leta 2000 naprej je predsednik Miro Šušteršič. Število članov je bilo ob ustanovitvi 130, nato se je v dobi predsedovanja Janeza Škrlepa povzpelo  čez  1000 registriranih planincev. Danes društvo šteje okrog 300 članov.
Društvo je razpoznavno po dobro organiziranih in obiskanih planinskih taborih, ki jih vsako leto konec julija organizira mladinski odsek v eni od naših prelepih alpskih dolin (letos v Završnici). Tudi Trimski pohod na Rašico je dobro obiskan, saj ima že dolgo tradicijo. Prav tako  Mengšanom ni tuj alpinizem, saj so osvajali vrhove v Himalaji, Hindukušu, Karakorumu in Pamirju. Seveda  so bile odskočna deska do tja  naše in Centralne alpe.
 
Vse to in še več je bilo povedano na prelepi slovesnosti v Jurčku na Mengeški koči. Da je bilo praznično,  je najavljala že veteranska sekcija Mengeške godbe, ki je pred kočo zaigrala nekaj poskočnih viž. Kulturni program  je obogatil baritonist Ivan Arnšek z začetno planinsko himno Jakoba Aljaža "Oj Triglav moj dom". Na citrah ga je spremljal Dejan Praprotnik. Skupaj sta izvedla še nekaj pesmi.  Popoldne  je  z dvema planinskima  pesmima  popestril  še Ženski nonet Vigred.  S  slavnostnim govorom nas je počastil predsednik Planinske zveze Slovenije g.Bojan Rotovnik in nam izročil najvišje priznanje, ki ga lahko dobi planinsko društvo-Slavnostno  listino . Čestitkam so se  pridružili  tudi župan Občine Mengeš g. Franc Jerič  in nekaj drugih  predstavnikov  mengeških in sosednjih društev. Na koncu pa nas je pozdravil sam Janez Trdina, katerega je odlično interpretiral igralec g,Janez Hafner. Za scenarij  je poskrbela Mojca Volkar - Trobevšek, katerega je realizirala napovedovalka Helena Urbanija. Prelepo sceno sta postavila kdo drug kot Peter Krušnik in Tone Benda. Nad vsem pa je bedel organizator in predsednik PD Janez Trdina Miro Šušteršič. V hodniku Jurčka je bila tudi razstava starih mengeških planinskih plakatov.
Po prireditvi je ekipa Mengeške koče poskrbela za jedačo in pijačo, množico je pa naprej zabaval ansambel  Stanka Petriča.
 
Tekst in foto: PD Janez Trdina Mengeš