ČLANI LIKOVNEGA DRUŠTVA MENGEŠ SO ZELO AKTIVNI

Po društveni skupinski fotografski razstavi v začetku novembra letos so se razstave kar vrstile.  Helena Testen je 12. novembra postavila na ogled svoje fotografije v »Kava baru Maja« v Domžalah  z naslovom »Na sprehodu«, pa tudi kar nekaj svojih domačih izdelkov. Prostor je bil kar premajhen za številne obiskovalce, ki so uživali v prijetnem domačnem okolju. Helena je že vrsto let članica aktivna Likovnega društva Mengeš in je zelo ustvarjalna na več področjih. Zadnje leto pa je tudi nadvse navdušena nad fotografijo. S to razstavo želi pokazati, kako na svojih sprehodih vidi drobne posebnosti, mimo katerih večina ljudi hiti. Njeni sprehodi pa so pomirjujoči, neke vrste meditacija z naravo, z njeno lepoto in skrivnostmi. To se vidi tudi na razstavljenih fotografijah.
 
V sredo 25.11.2015 je potekalo v Mestni hiši v Ljubljani odprtje kar dveh razstav hkrati, in sicer razstava 35. Slikarsko-kiparskega ex tempora »Podoba Ljubljane« in razstava likovnih del članov Društva likovnikov Ljubljane ob 45. Letnici društva. Pokrovitelj obeh razstav je župan gospod Zoran Jankovič, ki je številno občinstvo tudi nagovoril, izrazil velike pohvale za razstavljena dela in ustvarjalce povabil k sodelovanju tudi v prihodnjem letu, ko bo Ljubljana zelena prestolnica Evrope.
Na 35. slikarsko – kiparski ex tempore »Podoba Ljubljane« se je izmed 45 prijavljenih slikarskih del uvrstilo 35 slik na razstavo ter dva kipa.  Kar dva izmed treh sodelujočih članov Likovnega društva Mengeš sta se uvrstila na razstavo v ZGODOVINSKI ATRIJ LJUBLJANSKE MESTNE HIŠE. Lojze Burja, vsestranska umetniška duša, je eden redkih kiparjev, ki že vrsto let sodeluje, letos s svojim kipom iz varjenega železa »Maratonec«, za katerega je prejel priznanje za uvrstitev na razstavo.
Irena Gorenc, letos že četrtič sodeluje na »Podobah Ljubljane« in je za svojo sliko v akrilni tehniki »Trnovo« prejela priznanje za uvrstitev na razstavo. To je že tretje priznanje, ki ga je prejela za uvrstitev na razstavo »Podoba Ljubljane«. Obe razstavi bosta na ogled vsak dan do 7. Januarja 2016.
 
V organizaciji JSKD Območne izpostave Celje, Fotografske zveze Slovenije in Fotografskega društva Celje je bilo 4.decembra 2015 odprtje XVI. CELJSKE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE v Železarskem muzeju Teharje. Tematika fotografskega razpisa je bila serija na temo voda in prosta tema. Članica Likovnega društva Mengeš Binca Lomšek se je izmed več kot dvesto prispelih fotografij iz vseh regij Slovenije uvrstila med štirideset izbranih na razstavo s svojo fotografijo na prosto temo »Kam gre sonček?« Razstava bo odprta do 31. januarja 2016.
 
Lojze Burja, slikar, kipar, fotograf in še marsikaj drugega… je 14.12.2015 obesil svoje slike v prostore Doma starejših občanov Ljubljana Moste Polje, Ob sotočju 2. Razstava bo starostnikom in obiskovalcem doma popestrila veseli december, pa tudi pričakovane mrzle januarske dni, saj bo na ogled do konca januarja 2016. Motivi razstavljenih slik so predvsem narava v različnih letnih časih, motivi iz Arburetuma Volčji potok, ki mu je priljubljen slikarski izziv, Kamniške planine, pa še kaj. 
 
Tekst in foto: Likovno društvo Mengeš