DOBENO PREDSTAVLJENO V NOVEM PROSPEKTU TURISTIČNEGA DRUŠTVA DOBENO

Turistično društvo Dobeno je v letu 2017 pripravilo predstavitveni prospekt, ki ga kraj do sedaj ni imel. Prvič je bil obiskovalcem in krajanom predstavljen septembra 2017 najprej na tradicionalni prireditvi »Dobenski praznik« in kasneje še na »Mihaelovem sejmu«. V novi zloženki je predstavljeno naselje Dobeno s krajevnimi znamenitostmi, predvsem lepi razgledi in narava, možnosti rekreacije, gostinska ponudba, Anžinova domačija, Ručigajev studenec, Čičkova kapelica in razgledni stolp na vrhu Rašice.
Na prospektu je objavljen tudi spremenjen logotip Turističnega društva Dobeno, ki je bil marca predstavljen in sprejet na skupščini društva. Sedaj je logotipu, hrastovemu listu z želodi, dodan še slogan Dobeno »razgledni raj, od Ljubljane le streljaj«.
 
Ime Dobeno
Ime Dobeno najverjetneje izhaja iz besede »dob«, kar pomeni hrast, ki je bil na tem območju zelo razširjen in prisoten še danes.
 
Naselje Dobeno
Dobeno je hribovska vas, ki jo sestavljajo trije zaselki, Spodje, Srednje in Zgornje Dobeno. Prvič je bilo omenjeno 1461 kot Dobien. Danes v naselju živi že preko 260 prebivalk in prebivalcev.
 
Največje znamenitosti
Najbolj privlači obiskovalce neokrnjena narava, s travniki, pašniki in gozdovi, ki obiskovalcu ponujajo različne oblike rekreacije, od pohodništva, teka in kolesarjenja, predvsem pa Dobenske terase nudijo čudovite poglede na Kamniško Savinjske Alpe, Domžalsko-Mengeško kotlino, Ljubljano in okoliško hribovje, s Kumom in Snežnikom.  
Veliko obiskovalcev Dobena se odpravi tudi 20 min oddaljen vrh Rašice (647 m), kjer se dviga 20 m visok razgledni stolp s pogledom na Julijce, Karavanke, celotno verigo KSA, Polhograjske Dolomite in dolino Save.
V kraju so ohranjene tudi stare domačije. Na Zgornjem Dobenu, je zanimiva, blizu 300 let stara Anžinova domačija, ki je dobro ohranjen primer ljudskega stavbarstva s pritlično, delno leseno in delno zidano stavbo z gospodarskim poslopjem. Na Spodnjem Dobenu pa se nahaja (sicer že prenovljena) Ručigajeva domačija z letnico 1586, ki je verjetno najstarejša v kraju, pa tudi širše.
Med zanimivostmi kraja je tudi kapelica na Spodnjem Dobenu, ki jo je ob 50 letnici Marijinih prikazovanj v Lurdu, dal postaviti Franc Jerko – Čiček. V kapelici je kip Lurške Marije, visok 125 cm, kiparja Martina Bizjaka (1874 – 1918). Njegova najbolj znana dela sta doprsni kip Jurija Vege in angela na glavnem oltarju Uršulinske cerkve v Škofji Loki.
Na Spodnjem Dobenu je posebnost tudi studenček, iz katera celo leto, brez presihanj, teče hladna studenčnica, ki osveži marsikaterega pohodnika ali kolesarja na poti.
Med slikami v prospektu je tudi znameniti Grad Jable, kjer je veliko parkirišče in od koder vodi ena najlepših poti na Dobeno. Renesančni grad (prvič omenjen 1268) ima strateško pozicijo. Med lastniki gradu so bili Lambergi, Mosconi, kot zadnji pa baroni Janežič – Lichtenberg. V njem so tudi stenske poslikave baročnega slikarja Franca Jelovška iz Mengša.
Med znamenitosti kraja so tudi manj znanje kraške jame, ki brez strokovnega vodstva niso dostopne. Na Rašiško - Dobenskem področju jih je kar precej, najlepša z kapniki, zavesami in čipkami je Kraljeva jama nad Dobenom. V eni od njih »kevdru« je bila po ljudskem izročilu tudi, »ravbarkomanda«, kjer so rokovnjači (v glavnem domačini) pripravljali napade na poštne kočije in furmane, ki so vozili med Ljubljano in Celjem.
Manj znano je tudi, da na Rašiško - Dobenskem področju živijo tudi gamsi gošarji. Seveda pa se v kraju dogaja še veliko zanimivega.
 
Gostinska ponudba
Pod razglednim stolpom na Rašici je planinski dom PD Rašica, kjer vam prijazno postrežejo domače jedi.
Prav tako tudi na spodnjem Dobenu v gostilni Ručigaj.
Na zgornjem Dobenu pa vas na levi strani ceste vabi Dobenski hram, na desni, nad cesto pa Kmečki turizem Blaž.
 
Tradicionalne prireditve v kraju
Turistično društvo Dobeno, ki je zelo dejavno na različnih področjih in skozi celo leto, organizira različne zanimive prireditve za domačine in obiskovalce.
Največja tradicionalna prireditev je prvo soboto v septembru »Dobenski praznik«, veliko obiskovalcev pa pritegnejo še Prešernov dan, Miklavževanje, »Velikonočno žegnanje« pri Anžinovi kapelici, Dobensko srečanje ter različne delavnice in predavanja.
 
Vabljeni, da raziščite Dobeno!