Državo soustvarjamo vsi državljani, kot posamezniki in kot neločljivi del celote

Državo soustvarjamo vsi državljani, kot posamezniki in kot neločljivi del celote
 
V petek, 22. junija 2018, je v občini Mengeš ob dnevu državnosti potekal že 7. tradicionalni pohod ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik na zaključni slovesnosti ob dnevu državnosti je bil Franc Jerič, župan Občine Mengeš, ki je pohodnike in druge prisotne nagovoril: »Dan državnosti nas povezuje in opozarja, da državo sestavljamo vse državljanke in državljani. Ne samo politiki in ne samo posamezniki izpostavljeni v medijih, ampak prav vsi.« 7. tradicionalnega pohoda se je udeležilo največje število pohodnikov, ki so na poti ugotavljali kakšno državi si želijo v prihodnje.
 
Pohodniki so se že 7 leto zapovrstjo ob počastitvi dneva državnosti zbrali v Športnem parku Topole. Pot jih je vodila po nabrežju Pšate, mimo spomenika talcev na Zalokah. Pri spomeniku državnosti in samostojnosti pred Gasilsko – godbenem domu Mengeš so se jim pridružili pohodniki iz Mengša. Pohodniki so nato nadaljevali pot do Kamnitega mosta v Loki, kjer so se jim pridružili še pohodniki iz Loke. Skupaj so odšli, mimo spomenika žrtvam NOB, na Dobeno, kjer je bila pred Dobenskim hramom zaključna slovesnost ob dnevu državnosti.
 
Zaključna slovesnost se je pričela po prihodu pohodnikov s slovensko himno, ki so jo zapeli člani in članice mešanega pevskega zbora Svoboda iz Mengša. Katja Ručigaj je nato pozdravila vse prisotne in spomnila na aktivnosti, ki so se odvijale 25. junija 1991: »Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Republike Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.« Nato je k mikrofonu povabila slavnostnega govornika zaključne slovesnosti ob dnevu državnosti, Franca Jeriča, župana Občine Mengeš: »Dan državnosti nas povezuje in opozarja, da državo sestavljamo vse državljanke in državljani. Ne samo politiki in ne samo posamezniki izpostavljeni v medijih. Včasih se zdi, da pozabljamo, kako močni smo bili povezani leta 1991. Takrat smo dokazali, kaj lahko dosežemo skupaj, s sodelovanjem. Prav tako močna prizadevanja po povezovanju in predanosti si želimo tudi pri doseganju naše skupne prihodnosti, tako na lokalni kot nacionalni ravni.« Prireditev se je zaključila s kulturnim programom mešanega pevskega zbora Svoboda iz Mengša in recitalom Katje Ručigaj. Pohodniki in drugi prisotni so se poveselili še na družabnem delu druženja in skupaj varno odšli v dolino.
 
Tina Drolc
Fotografije: Miha Požar in Bogdan Urankar