HIŠA EKSPERIMENTOV OBISKALA OSNOVNO ŠOLO MENGEŠ

V četrtek, 23. marca 2017, je Osnovno šolo Mengeš obiskala Hiša eksperimentov s svojim mobilno enoto imenovano Hiška Eksperimentov. Vzdušje pričakovanja, presenečenja je napolnilo šolsko avlo, ko se je OŠ Mengeš za en dan spreminjala v Hiško eksperimentov.
 
Najprej je zbrane učenke in učence nagovoril ravnatelj OŠ Mengeš, Milan Burkeljca: »Na šolo smo za en dan pripeljali hišo eksperimentov, ker si želimo vsem učenkam in učenkam približati znanost, naravoslovje in jih spodbuditi, da bi bili tudi sami čim bolj radovedni. Z izvajanjem eksperimentov, ne v Hiši eksperimentov, ampak pri nas na šoli boste ugotovili, da lahko znanost deluje tudi na zelo preprost način«. Zahvalil se je še Občini Mengeš, ki je podprla projekt in vse povabil, da si eksperimente ogledajo v dveh učilnicah po 16. uri.
 
Besedo je nato predal županu Občine Mengeš, ki je vsem učencem zaželel varno in zanimivo raziskovanje: »Na občini smo podprli projekt, da boste lahko tudi s pomočjo Hiške eksperimentov razvili svoje znanje in domišljijo. Vse znanje, izkušnje in tudi željo po spoznavanju novega, po raziskovanju vam bo koristila tudi kasneje v življenju.«
 
Nato je projekt Hiške eksperimentov, mobilno enoto, predstavila Ana: »S pomočjo sponzorjev, glavna sta Lek in Telekom, smo nakupili vse potrebno za postavitev mobilne enote, za obiske pa se dogovorijo s sponzorji v lokalnem okolju, tokrat je bila to Občine Mengeš. V času, ko je Hiška Eksperimentov na šoli, opremimo dve učilnici s 50 eksperimenti in vsak učenec ima na voljo po 20 minut v vsaki učilnici, da preveri svoje znanje ali radovednost. Zanimajo nas vaši odzivi, vse kar ste se naučili pa seveda povejte in lahko preverite tudi doma.«
 
Otvoritev so učenke in učenci OŠ Mengeš popestrili tudi s kulturnim programom. Hiša pa je bila uradno odprta, ko sta ravnatelj in župan odprla škatlo presenečenja. Učenci so eksperimentirali in navdušeni spoznavali nove raziskave cel dan. Po 16. uri so bili raziskave na ogled v dveh kletnih učilnicah šole. Dan je za vse učenke in učence hitro minil, vendar je želja po raziskovanju, novem znanju ostala in jih bo spremljala tudi v prihodnje. Radovedne in pričakovanja polne obraze si lahko ogledate tudi na fotografijah spodaj.
 
Tina Drolc