INA MALUS IN HELENA TESTEN UVRŠČENI NA RAZSTAVO JSKD

Na regijskih  ex temporih  v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti Območne izpostave Domžale Likovno društvo  Mengeš redno sodeluje.   V Čebelarskem domu  na Brdu pri Lukovici je bilo v soboto 8.10.2016 srečanje slikarjev, kjer je bilo  predavanje predstavnika Čebelarske zveze Slovenije o čebelah, akademski slikar Janez  Zalaznik pa je čebelo in čebelarsko dejavnost predstavil  kot motiv za likovno ustvarjanje in pri tem poudaril: »predvsem ekološki vidik, pri katerem ni vprašanje le preživetje živalske vrste, ampak ima preživetje čebel usodne posledice tudi na podobo pokrajine in ne nazadnje na preživetje človeške vrste v pogojih kot jih poznamo danes, se mi je zdel tisti razmislek, ki bi ustvarjalce lahko napeljal na kreativnejšo pot razrešitve zadane teme. To pa nas je pripeljalo do drugega, za likovnike še pomembnejšega vprašanja, kako najti ustrezen likovni odgovor, ne da bi zapadli v ilustrativnost ali plakatnost. Nekaj namigov, s primeri likovnih rešitev tako umetnikov klasičnih obdobij kot sodobnih ustvarjalcev, sem ponudil v samem predavanju. Poudaril sem, naj udeleženci temo razumejo predvsem kot izhodišče, cilj pa naj bodo ustrezne, likovno smiselne in domiselne rešitve.«
 
V četrtek 1.12.2016 ob 18 uri  je bilo  odprtje  regijske razstave  ex tempore  na temo »Čebela« JSKD Izpostava Domžale v skupni organizaciji z Likovnim društvom Senožeti.  Predstavnik organizatorja  JSKD Izpostava Domžale Matej Primožič, ki  je vodil prireditev, je posebej pozdravil prestavnika JSKD Izpostava  Kamnik in JSKD Izpostava Kranj. Trio Mladi Stoparji so za začetek  zaigrali in zapeli  Čebelico, selektor  akademski slikar Janez Zalaznik je povedal, da je izbral  za razstavo približno polovico  prispelih del in pri izbiri upošteval kriterije, ki so bili izpostavljeni  na srečanju v Čebelarskem domu  na Brdu pri Lukovici.
 
V izboru   na razstavi je 21 del.  Iz našega društva je sodelovalo 8 članov, tokrat sta pa presenetil i Ina Malus in Helena Testen s svojimi stvaritvami. Ina Malus je upodobila čebelo v akrilni tehniki, Helena Testen pa je upodobila čebele in cvetje, ki jih privlači v mešani tehniki.  Obema umetnicama ta tema leži, saj imata prav obe radi naravo, v njunem domačem okolju pa je tudi čebelarstvo dobro razvito. Izjemen dosežek  v tej  konkurenci.
 
Besedilo in Fotografija: Binca Lomšek