IVAN KOSEC IZ MENGŠA PRAZNOVAL DEVETDESET LET

Konec julija je župan občine Mengeš Franc Jerič obiskal Ivana Kosca iz Mengša, ki je 12. julija praznoval devetdesetletnico. Župana so prijazno sprejeli, poleg slavljenca, še njegova soproga Albina, hči Kristina Dodič, sin Ivan s soprogo Matejo in hčerko Evo. Srečanje je bilo prisrčno, prav vse pa je navduševal slavljenec Ivan, ki je z neverjetno točnostjo nizal datume, in marsikdaj tudi ure, ki so pomembno zaznamovali njegovo življenjsko pot.
 
Ivan Kosec se je rodil v Mengšu v kmečki družini, po domače pri Starinovih, kot osmi od desetih otrok, v družini je bilo sedem fantov in tri dekleta. Doma so imeli veliko kmetijo in dela je bilo vedno na pretek, vendar, kot pravi Ivan Kosec, so bili doma veseli in zadovoljni. Končal je sedem razredov osnovne šole ter se izučil za krojača, prakso je opravljal v Mengšu pri krojaču Jožetu Travnu. Med II. Svetovno vojno je bil leta 1943 prisilno mobiliziran v nemško vojsko, v Regensburg.  V partizanih pa sta bila tudi njegova brata Ciril in Metod, leta  1944 je pristopil v II. bataljon Šlandrove brigade in dobil partizansko ime Žan. Proti okupatorju se je boril na območju Štajerske, kjer je bil tudi hudo ranjen v obe nogi, zato je dlje časa ostal na zdravljenju v Celju. Domov se je vrnil novembra leta 1946, žal pa svobode nista dočakala njegova brata Ciril in Metod.Po vojni se je vrnil v krojaško delavnico, vendar je moral zaradi  bolezni oči to delo opustiti, zaposlil se je v tovarni Kvas Mengeš, kasneje Eta Kamnik. Na domači parceli v Mengšu je pričel graditi hišo in medtem spoznal ljubezen svojega življenja,  ženo Albino, doma iz Kamnika. Leta 1956 sta se poročila (pred šestimi leta sta praznovala zlato poroko), rodila sta se jima hči Kristina (1957) in sin Ivan (1962). Danes imata oba svoje družne in živita v bližini doma, tako da se vidijo vsak dan, v posebno veselje sta Ivanu vnukinji Andreja in Eva. Danes si čas krajša s sprehodi okoli hiše in rednim ter budnim spremljanjem dnevnih novic, žal pa sta mu močno oslabela vid in sluh. Kljub temu redno spremlja vse informativne oddaje ter želi, da ima »pod kontrolo« tudi to, kje se gibljejo njegovi najdražji ter silno godrnja, če izve, da mu je kakšna pomembna informacija »ušla«. Zelo veliko mu tudi pomeni, da je vsak dan  lepo urejen in da lepo izgleda, za kar poskrbi čisto sam in ne potrebuje pomoči.
Gospod Ivan pove, da ga najbolj razveseljujejo srečanja z njegovimi najdražjimi in si želi, da bi še dolgo ostalo tako kot je. Sicer pa imajo pri Koščevih letošnje leto veliko jubilejev; poleg Ivanove devetdesetletnice, je njegov sin Ivan Kosec mlajši praznoval abrahama ter vnukinja Andreja okroglih trideset.
 
 
Foto: Župan Franc Jerič (levo) in slavljenec Ivan Kosec (desno) s svojimi najdražjimi; iz leve proti desni: hči Kristina Dodič, soproga Albina z vnukinjo Evo ter sin Ivan s soprogo Matejo.