KAKO SE OBNAŠAMO?

Besede, napisane v nadaljevanju, žal najbrž ne bodo dosegle tistih, ki so jim namenjene ali pa jih bodo, vsem navkljub, še naprej ignorirali in se vedli, kot da za njih ne veljajo. Kljub vsakodnevnim opozorilom po vseh možnih medijih in opozarjanju na upoštevanju odredb in navodil v času pandemije se v Mengšu nekateri še vedno obnašajo neodgovorno, kar je zaskrbljujoče. Predvčerajšnjim je bila sobota, vreme je vabilo ljudi iz stanovanj, kar je zaenkrat še dovoljeno, lahko se pa zgodi, da zaradi tistih, ki ne upoštevajo navodil, tudi to ne bo več mogoče, kar velja zlasti za mlade.
 
Sprašujem vas, ali se res ne morete sprehajati sami? Ali res morate posedati v skupinah, čeprav tega prej niste počeli in ste se raje posluževali družabnih omrežij? Zakaj tega ne počnete tudi sedaj? Dojemite že enkrat, da zbiranje v skupinah ni dovoljeno! Začnite upoštevati medsebojno razdaljo tudi ob srečevanju na sprehodih. Ne zadržujte se ob srečanju z znanci in prijatelji ob klepetu, ne bodo vam zamerili, za klepet bo dovolj časa, ko prebrodimo krizo.
 
Sprašujem tudi ostale, kako se obnašate ob nakupih? Šel sem na ogled varnostnih ukrepov, ki so jih kupcem pripravile trgovine. Lastne ugotovitve so porazne. Kljub opozorilom kupci pred blagajno še vedno ne počakajo na varni razdalji, čeprav so na tleh nameščene talne oznake in velja splošno navodilo o razmiku dveh metrov. Kupci si še vedno ogledujejo prodajno blago s pomočjo rok. Ni potrebno, zato imate oči, vzemite artikel in ga dajte v nakupovalno košarico. To velja zlasti za nepakirane izdelke sadja in zelenjave, pa tudi jajc ni potrebno pregledavati, ali je kakšno razbito ali ne. Ga boste doma pač prej uporabili.
 
Trgovci so vam ob vstopu v trgovino pripravili rokavice za enkratno uporabo, vendar ne zato, da jih, ko mislite, da jih ne potrebujete več, odmetavate po trgovini na tla ali pa po izhodu iz trgovine. Za ta namen so posebej pripravljeni koši oziroma vreče, kamor rokavice odložite. S tem ne boste povzročali še dodatnega dela trgovkam s pospravljanjem za vami. Verjemite mi, imajo dovolj drugega dela, od skrbi za lastno varnost, do tega, da so police vedno založene, pa ne več za dobiček, ampak zato, da ste vi preskrbljeni v največji možni meri.
 
Zato spoštujte delo trgovk in z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov poskrbite, da nam bodo še naprej na voljo, na njihova opozorila ne odreagirajte s prepirom, ampak jih razumsko upoštevajte.
 
Naj se vrnem na druženje na priljubljenih mestih v Mengšu in okolici. Ker gre v večini za mlajšo populacijo, ki je prepričana, da se jim ne more nič zgoditi, naj vas opomnim, da ste lahko idealni prenašalci bolezni, pa tudi, da je v Franciji za posledicami virusa umrlo 16 letno dekle. Brez pridruženih bolezni in nenadoma. Vprašajte se, ali ste prepričani v svojo imunost.
 
Vsi se zavedajmo, da je virus v Mengšu prisoten. Do sedaj imamo tri potrjene primere, število okuženih ni znano, lahko si ga pa sami izračunate. Zato pamet v glavo, sedaj lahko delate tisto, kar vam je bilo prej prepovedano, vzemite v roke mobilni telefon, sedite za računalnik in se družite. Druženje v skupinah v zaprtih prostorih ali naravi pa v dobro vseh opustite.
 
To je nekaj nujnih dodatnih predlogov in  prošenj, da ne rečem mojih moledovanj, ki jih pišem kot občan. Po medijih lahko vidite pretresljive prizore in številke, ki jih pušča za seboj uničujoči virus. Če se ne zresnimo, lahko doleti tudi nas. Ali ste res pripravljeni na to?
 
Janez Koncilija
Operativni vodja štaba CZ Mengeš