MARIJA LUŽAR PRAZNOVALA 90 LET

V četrtek 14. marca 2013 je župan Franc Jerič obiskal gospo Marijo Lužar, ki je praznovala 90 letnico.
Obiska se je izredno razveselila, saj je bil župan njen učenec, v času ko je gospa Marija še učila v Osnovni šoli Mengeš.
Marija Lužar je odraščala na kmetiji v kraju Jerenina pri Mariboru, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Šolanje je nato nadaljevala v meščanskem samostanu v Mariboru, kamor se je vsak dan vozila z vlakom. Mature je bila oproščena, ker je bila v šoli vsa leta odlična.
Kasneje je šolanje nadaljevala na »učitališču«, kjer se je šolala za poklic učiteljice. Po dveh letih je šolanje prekinila vojna, med katero so jo Nemci tudi zaprli. Gospa Marija pove, da so spomini na vojno izredno težki. Med vojno je delala na pošti v Jerenini.
Kasneje, ko je delala kot učiteljica na Šentilju, je spoznala svojega bodočega moža gospoda Franca Lužarja. Poročila sta se 1947 leta. 1948 leta sta se skupaj z možem preselila v Mengeš, kjer se je zaposlila kot učiteljica. Začela sta zidat hišo, v katero sta se preselila 1953 leta.
V zakonu so se jima rodili trije otroci, sedaj pa ima že 3 vnuke.
Gospa Marija je delala v OŠ Mengeš vse do upokojitve 1977 leta. Po upokojitvi pa je prevzela vodenje Rdečega križa v Mengšu in ga vodila polnih 19 let.