MENGEŠ IZ PRETEKLOSTI V SEDANJOST IN PRIHODNOST

Turistično društvo Mengeš je v sobotnem popoldnevu pri Lovski koči v Mengšu, pripravilo zanimivo etnološko predavanje z profesorico Dušico Kunaver, znano etnologinjo in poznvalko in raziskovalko narodnega izročila. Pogovor je zaokrožal tri sklope in sicer -  zgodovina kraja Mengša in okolice, obrti in glasba. Razgovor je izvrstno vodila Nataša Vrhovnik Jerič. Z glasbenimi tematskimi vložki pa so razgovor dopolnjevali godci Marjan in Rok Urbanija in profesor Hervin Jakončič.
V drugem in tretjem delu razgovoru  pridružili rezbar Milan Kosec, zbiratelj in dober poznavalec ljudskega izročila Tone Skok, pečar Franc Košak in nestor slovenskega in mengeškega pritrkovanja na zvonove Franc Blejc. Od prisotnih je v razgovoru bilo dano veliko novih pobud in vzgibov, kako ohranjati in nadgrajevati našo kulturno dediščino.
Ob koncu je podžupan Jože Vahtar predstavil nov turistični prospekt občine Mengeš, skupaj z izdelovalcem in oblikovalcem Iztokom Karižem. Turistični prospekt je izdalo Turistično društvo Mengeš skupaj z Občino Mengeš.
Seveda pa brez okusnega »bizgeca« in mengeških »hvancatov« po končanem razgovoru ni manjkalo.Te dobrote so pripravile marljive sodelavke in članice TD Mengeš. Prisotni so si zaželeli še več takih srečanj in razgovorov, ki bi lahko postali tradicionalni, posebej, ker drugo leto praznujemo že 860 letnico omenjanja in nastanka Mengša.
Tekst: Jože Vahtar
Foto: Franc Zabret