MIKLAVŽEVANJE NA DOBENEM

Ne, vsem krizam in tegobam navkljub tudi letos nismo pozabili, da so zares nekaj najlepšega prav iskrice v očeh in prisrčni nasmehi zadovoljstva na otroških obrazih. Tako smo v Turističnem društvu Dobeno z veseljem znova pripravili najmlajšim nepozabni večer z Miklavžem, angelčki, za malo manj pridne pa so bili v spremstvu tudi parkelni. Veselo sobotno popoldne v pričakovanju enega od treh dobrih mož smo tokrat organizirali na Kmečkem turizmu Blaž, kjer so prijazno poskrbeli za sprejem daril in nas toplo sprejeli.
Najbrž najbolj priljubljen in skozi našo zgodovino najbolj konstantno prisoten praznični lik Miklavž je “prisopihal in prišepal” med številne zbrane po igrici “Čevljar in palčka”, ki jo je po pozdravu naše predsednice za otroke izvrstno odigralo Družinsko gledališče Kolenc. Mali nadebudneži so med samo predstavo navdušeno sodelovali, uživali in ko so se jim pridružili še angelčki s polnimi košaricami sadja in sladkih dobrot, je vzdušje doseglo vrhunec. Po  zaključku predstave se nam je ob glasnem in nestrpnem klicanju najmlajših namreč končno pridružil še težko pričakovani mož z belo brado, ki so mu nekateri pogumni malčki najprej zapeli in z njim malce poklepetali, potem pa je ta pričel z obdarovanjem, saj so bili nekateri otroci že nekoliko neučakani. V TDD menimo, da je pozitivne vrednote naše tradicije prav in lepo predajati našim zanamcem, ker so kulturno bogate, za otroke prijetne in vredne, da se ohranijo. Zato nameravamo tudi prihodnja leta poiskati tega prijaznega moža in ga povabiti na Dobeno, kjer je vsako leto več pridnih otrok.
Obisk prireditve je bil, kot že rečeno, velik,program je tekel lepo in nemoteno, samo obdarovanje prav tako, tudi spremljevalci Miklavža so se izvrstno odrezali, otroci pa seveda nadvse zabavali in veselili – tako drobnih sladkih dobrot, še najbolj pa seveda prejetih daril.
Prisrčno druženje otrok, staršev, babic in dedkov pa je zaokrožilo še romantično sneženje, ki se je zvečer pričelo prav potiho  in tako našo že sicer čudovito naravo še dodatno idilično obarvalo.
Tako lahko z gotovostjo trdim, da smo tudi z letošnjim Miklavževim večerom na Dobenem zadovoljni prav vsi!
 
Tekst in foto:Bernarda Aleš-Naca