MLADI FOLKLORNIKI NADALJUJEJO S TRADICIJO

V Mengšu folklora nadaljuje s tradicijo - z veliko in malo začetnico!
S tem naslovom smo namreč vabili na koncert našega podmladka - otroške in mladinske folklorne skupine, ki smo ga povezali z gostovanjem naših vrstnikov kulturnega društva "Tradicija" iz Trstenika v Srbiji s katerimi sodelujemo že četrto leto.
V petek zjutraj urejamo zadnje podrobnosti in ko se ravno v miru odpravljamo še na jutranjo kavo, zazvoni telefon:"A ste že čez mejo - v Sloveniji?""Ja, mi smo na parkirišču za kulturnim domom…".
Glede na to, da Slovenci slovimo po točnosti, so nas gostje iz Srbije prav lepo presenetili in začelo se je naše tridnevno druženje. Veselo in razigrano že na začetku, ko smo jih najprej popeljali skozi Mengeš in si skupaj ogledali naš kraj - športni park z drevoredom, župnijski dom in cerkev, Melodijo in na koncu še godbeno gasilski dom, kjer jih je godbeni prostor tako prevzel, da so kar tam izvedli kratek pevski nastop.
Sledilo je druženje v mladincu in razdelitev gostov po družinah. Prav druženje mladih je bila glavna rdeča nit te izmenjave, saj si obe skupini prizadevata spodbujati otroke in mladino pri koristnemu izkoriščanju prostega časa in ohranjanju kulturne dediščine svojega naroda.
Sobota je bila dopoldan namenjena ogledu Tehniškega muzeja v Bistri, po kosilu pa smo se zbrali v kulturnem domu in z generalko začeli naše priprave na večerni koncert. Z nošami je veliko dela in potrebno je biti zelo natančen, da je vse na svojem mestu. Za nastop so se poleg gostov pripravljale kar tri generacije mengeških folklornikov - poleg otroške in mladinske še članska zasedba, tako da nas je bilo v zaodrju preko 120 nastopajočih.
Odziv publike z nepričakovano dolgim aplavzom že takoj na začetku, po prvi pesmi "Pastirče mlado i milo", je pokazal, da nosi ta večer poseben naboj. Gledalce smo popeljali v Belo krajino, katere kulturno dediščino smo povezali s predstavo naših gostov iz Srbije. Prepletanje otroške igre z dovršenimi spleti plesa in pesmi naših mladincev ter izkušnjami članske skupine je gledalce ves čas predstave držalo v napetem zanimanju in zbranemu spremljanju.
Nasmeh na obrazu sedmošolke, povezan s sproščenim in hkrati zbranim spremljanjem programa, je utrinek iz zaodrja, ki ga je težko opisati a hkrati pove največ.
Izmenjava folklorne skupine je priložnost, da s spoznavanjem kulture drugih narodov še bolje spoznaš in ceniš svoje lastno izročilo. To je osnovni namen folklorne dejavnosti v teh časih hitre izmenjave informacij in dostopnosti vsega in "svašta" kot so večkrat radi povedali naši gostje.
In kaj so si od izmenjave in koncerta zapomnili naši najmlajši folklorniki?
Marko: "Kako imajo smešne čevlje za nastop - z nazaj ukrivljenim pecljem…"
Erazem: "Spal je v moji postelji, jaz pa sem se moral preselit."
Lara: "Punce so bile našminkane, pa obute tako kot Pika nogavička."
Marcel: "Sem se naučil dve besedi - vuk (volk) in ništa (nič). Vuk je ime mojemu prijatelju…"
 
Besedilo: Boštjan Svete
Foto: Blaž Majer