Na Evropski teden za zmanjševanje odpadkov opozorili z akcijo »Ponovno uporabo spremeni v navado«

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je vsako leto in sicer tretji teden v decembru. Izobraževalne akcije v tem tednu so usmerjene predvsem v osveščanje, kako preprečiti, da odpadek nastane oziroma kako spodbuditi potrošnika k nakupu izdelkov, ki se lahko večkrat uporabijo. Z JKP Prodnika opozarjajo, da je z okoljskega vidika je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane, žal pa so količine odpadkov, ki jih proizvedemo, vsako leto večje.
 
  • Kaj lahko naredimo sami?
    kupujemo izdelke, ki jih lahko večkrat uporabimo (kupimo paradižnikovo omako v stekleni embalaži, ki jo lahko kasneje uporabite za pakiranje svojih domačih izdelkov)
  • popravimo ali predelamo (če se izdelek pokvari, ga poskusimo popraviti, če to ni možno, pa razmislimo, ali ga lahko kako drugače uporabimo)
  • podarimo, prodamo, izmenjamo (izdelke, ki so še poponoma uporabni in jih ne potrebujemo več namesto, da jih odvržemo med odpadke, razmislimo, če jih lahko komu podarimo (sorodniki, prijatelji, društva za pomoč socialno ogroženim, centri ponovne uporabe), prodamo (platforme za prodajo in nakup rabljenih stvari) ali izmenjamo (izmenjevalnice oblačil).
 
Vir (besedilo in fotografija): www.jkp-prodnik.si
 
 
Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj s komunalnimi podjetji v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo pripravila priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI.
https://www.gzs.si/Portals/Panoga-Komunala/ETZO%202019_Priro%C4%8Dnik_PONOVNO%20UPORABI%20IN%20PONOSNO%20POKA%C5%BDI.pdf