"NA GRAJSKEM DVORIŠČU DVORCA NOVI KLOŠTER KAR TRIDESET SLIK NA STOJALIH"

Pravo poletno sonce ni odgnalo številnih obiskovalcev graščine Novi Klošter v Založah pri Polzeli ob odprtju razstave prve likovne kolonije »Podobe Novega Kloštra skozi čas«. Toliko obiskovalcev graščina, katere del notranjosti je obnovljen in namenjen kulturno kongresnemu centru, še ni videla. Graščino upravlja Društvo Dvorec, duša pa je upravnica Carmen Maria Fernandez.
 
V tem atriju skrivnostne graščine, ki na zunaj kaže propadajočo podobo nekdaj delujočega mogočnega samostana, v notranjosti pa se skriva pravi zaklad, smo v torek 13.6.2017 preživeli lep in nepozaben dan. Sodelovalo 30 ustvarjalcev na grajskem dvorišču in pod arkadami, seveda v senci.
Prav toliko je bilo 20.6.2017 ob 16.00 uri na odprtju razstave postavljenih slikarskih stojal s čudovitimi likovnimi deli in prav vsako je bilo drugačno videnje tega dvorca.
 
V kulturnem programu, ki se je odvijal v senci grajske lipe sredi dvorišča, so sodelovali glasbeniki in pevci KUD Polzela. Župan Občine Polzela Jože Kužnik je v nagovoru pohvalil organizatorje za izjemno dobro pripravljeno prvo likovno kolonijo in razstavo likovnih del ter jo imenoval »zgodba o uspehu« in izrazil željo, da se sodelovanje z likovniki iz Mengša nadaljuje in postane tradicionalno. Govor predsednice likovne sekcije KUD Polzela Mojce Korošec je bil velika zahvala za trud prav vsem sodelujočim in organizatorjem.
 
Leonida Goropevšek, predsednica Likovnega društva Mengeš je v govoru izrazila zahvalo vsakemu posebej in vsem skupaj, saj smo bili pogoščeni kot grofje. »Resnično si želimo, da to naše prijateljstvo poglabljamo, saj nas vse to bogati in nam prinaša izkušnje v vseh oblikah,« je zaključila in povedala še, da je mengeškim likovnikom v čast sodelovati z zagnanimi Polzelani. Predsednik KUD Polzela Marko Slokar je nadvse navušen nad tako prireditvijo in si želi, da se grajsko življenje oživi in postane graščina Novi Klošter kulturno središče tega okolja. Gobarsko društvo Polzela je pripravilo neverjetno okusne jedi iz gob in zelenjave, pogostitev je bila ponovno enkratna.
 
Po končanem kulturnem programu je upravnica Carmen povabila številne obiskovalce na ogled obnovljenega dela graščine. Nekateri so posedeli v senci in v družbi glasbenikov prepepvali, da se je pesem razlegala po dvorišču in pod arkade.
 
Za Likovno društvo Mengeš so ustvarjali Lojze Burja, Irena Gorenc, Leonida Goropevšek, Dari Korošec, Martina Kozamernik in Binca Lomšek. Razstavljena dela se bodo v avgustu preselila na drug grad v okolici, in sicer na Grad Komenda, kjer je naše društvo v lanskem letu že razstavljalo.
S tako prireditvijo se KUD Polzela lahko ponaša in pohvali prav povsod.
 
Besedilo in foto: Binca Lomšek