Na območju Staretovega gradu zagorelo gospodarsko poslopje

V ponedeljek, 22. julija 2019, je pri Staretovem gradu zagorelo gospodarsko poslopje. Požar, ki je bil opažen ob 18.45, je zaradi intenzivnosti gorenja in težkega dostopa z gasilskimi vozili ogrožal bližnji gozd in sosednji objekt v neposredni bližini. Gasilcem gasilske zveze Mengeš (PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu in PGD Topole), so na pomoč priskočili še gasilci iz Kamnika, gasilske zveze Komenda in PGD Trzin. Skupaj so omogočili nemoteno dostavo vode za gašenje, saj bi bilo črpanje z bližnjega potoka zaradi nizkega vodostaja manj učinkovito.

Gasilci PGD Mengeš so prejeli poziv ob 18:48 in se z dvema voziloma pripeljali na lokacijo, za njimi še gasilci PGD Topole in PGD Loka pri Mengšu. Požar se je v pičlih treh minutah razširil na celoten objekt, ki se je uporabljal predvsem za skladiščenje. Intervencijo je sprva vodil Tadej Avbelj, v nadaljevanju pa je zaradi hitrosti razširjanja ognja in izkušenj z vodenjem večjih intervencij, vodenje slednje predal Andreju Bizjaku.
Gasilci  gasilske zveze Mengeš so vse začetne sile uperili v preprečitev razširitve požara na sosednji objekt in bližnji gozd. Ob pomoči okoliških gasilcev pa so požar lokalizirali okrog 20. ure. Za pripravo lažjega dostopa do objekta je Civilna zaščita občine Mengeš vpoklicala tudi koncesionarja z delovnim strojem.
V torek, 23. junija 2019, ob 1. uri zjutraj, ko je bil v okviru poklicnega tveganja zagotovljen varen vstop v objekt, se je posebna enota prebila v notranjost objekta in pogasila tri večja žarišča. Delo gasilcev na požarišču je bilo končano okrog 10:30 ure. Do zaključka intervencije pa je gasilce ločilo še dolgo čiščenje in pripravljanje opreme za nova posredovanja. Na območju požara so bili vseskozi prisotni policisti, ki so po zaključku gašenja skupaj s preiskovalci in forenziki Sektorja kriminalistične policije Ljubljana pričeli s preiskavo vzroka nastanka požara.
Andrej Bizjak, vodja intervencije, je po zaključku povedal: »Požar je izbruhnil na gospodarskem objektu, ki je bil lesen, le v spodnjem delu zidan. Prostor v neposredni okolici objekta pa je bil neprehoden, kar je izredno oteževalo dostop gasilskim napadalnim skupinam. Skoraj neprehodna pa je bila tudi notranjost. Slabo ostrešje samega objekta, ki se je neenakomerno sesedalo, je predstavljalo zelo visoko stopnjo nevarnosti za gasilce, zato smo nadaljnje vstopanje v objekt prekinili. Zadovoljni smo, da smo pred ognjem uspešno zavarovali sosednji objekt in gozd v neposredni bližini ter da je v objektu, navkljub ognju in vročini, nepoškodovan ostal starejši traktor. Za pomoč pri gašenju požara se v imenu gasilcev GZ Mengeš zahvaljujem vsem sodelujočim gasilcem iz GZ Komenda, PGD Trzin in PGD Kamnik. Slednjim se še posebej zahvaljujem za logistično podporo pri vodenju na mestu intervencije. S skupnimi močmi ste razbremenili delo lokalnih gasilcev, da so se lahko v torek zjutraj, sicer utrujeni od posredovanja, vrnili vsak v svojo službo.« Andrej Bizjak je pojasnil tudi, da je v intervenciji je sodelovalo več kot 90 gasilcev.
 
Fotografije: Tina Drolc, Arhiv GZ Mengeš in Arhiv Občine Mengeš