OSNOVNE TEHNIKE IN GRAFIKE – ZLATA PALETA

Zveza likovnih društev Slovenije je pripravila  prvo tematsko razstavo  projekta Zlata paleta za leto 2019. Razpisane teme za letošnje tematske sklope so »svetlo-temno«, »zavito-oglato« in »ljubezen«. Odprtje prve od štirih tematskih razstav »osnovne tehnike in grafike« je bilo v Delavskem domu v Trbovljah 23.marca 2019 ob 18. uri.
 
Na razpis je strokovna komisija prejela 183 likovnih del in jih za razstavo izbrala 49 del. Tričlanska strokovna komisija pod predsedstvom akademskega slikarja Todorča Atanasova je imela zahtevno delo, saj je prispelo veliko grafik v tehniki globokega tiska  jedkanice, suhe igle in akvatinte.
 
Kot pravi Todorče Atanasov:« Kriteriji pri ocenjevanju in izbiri del so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba, upoštevajoč likovne tehnike…  Slovenija  ima namreč dolgo tradicijo  grafike in izvrstne grafične ustvarjalce, svetovno priznani  Ljubljanski grafični bienale ali tako imenovano »Ljubljansko grafično šolo« . Na žalost pa je občutek, da gre ta žlahtna starodavna likovna tehnika  počasi v pozabo , zato me veseli, da avtorji posegajo po tej krasni tehniki, ki zahteva kar nekaj tehničnega znanja  in da odkrivajo lepoto grafike.  Kriteriji ocenjevanja so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba,  vse ob upoštevanju likovne tehnike. Mogoče je lepota likovne umetnosti ravno v tem, da se je ne moreš dokončno naučiti, znova in znova se moraš boriti za vsako črto, linijo, potezo, obliko, barvo. Tako postaja eno samo iskanje, ki mu ni konca«
 
V hudi konkurenci je Likovno društvo Mengeš, ki je poslalo na razpis kar 28 likovnih del 14 avtorjev, uvrstilo na razstavo kar z 9 grafikami 7 avtorjev, in sicer:
BURJA Lojze, »Ljubkovanje«, suha igla
GOROPEVŠEK Leonida, »Kolo«, jedkanica
GOROPEVŠEK Leonida, »Prepletanja«, rezervaš
KOZAMERNIK Martina, »Osamljena«, linorez
LOMŠEK Binca, »Nepotešena«, jedkanica
RABIČ Barbara, »Ljubezen boli«, suha igla
TAVČAR Marjana, »Ljubkovanje«, suha igla
TOMŠIČ Milica, »Sestrska ljubezen«, jedkanica
TOMŠIČ Milica, »Ovenela«, suha igla
 
Klavdija Sitar, predsednica ZLDS je podelila certifikate kakovosti, med drugimi so jih  prejeli tudi Goropevšek Leonida za jedkanico »Kolo«, Rabič Barbara za grafiko -  suho iglo »Ljubezen boli« in Milica Tomšič za grafiko – suha igla »Ovenela«. Ostali člani društva so prejeli priznanja za uvrstitev del v izbor za  razstavo, neuvrščeni v izbor pa zahvale za sodelovanje.
 
Čestitamo vsem sodelujočim, posebej članom  za uvrstitev v izbor ter ponosnim nagrajenkam  s certifikatom kakovosti Leonidi, Barbari in Milici.
Razstava je na ogled v Delavskem domu Trbovlje v Stari galeriji do 6.4.2019. Vabljeni.
 
Besedilo in fotografije: Binca Lomšek