PLEČNIKOVA MEDALJA ZA LETO 2015 TUDI VARSTVENO DELOVNEMU CENTRU INCE

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je za leto 2015 podelil plečnikovo medaljo arhitektoma Roku Jerebu in Blažu Budji iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Jereb in Budja arhitekti za aktualno realizacijo Varstveno delovnega centra INCE Mengeš. Mladi arhitekturni biro je sicer že leta 2012 prejel Plečnikovo medaljo za Športno dvorano v Stopičah pri Novem mestu.

Poslopje varstveno-delovnega centra INCE Mengeš na Ropretovi ulici odpira vprašanje umeščanja sodobne arhitekture v historično tkivo vaškega okolja. Hiša ob potoku na izrazito podolgovatem zemljišču z zasnovo sledi tako tipologiji vaškega jedra in organizacijskim prvinam starih domačij z delitvijo na gospodarsko dvorišče ob cesti in zasebni vrt ob potoku. Obenem pa za vodilo jemlje specifični program varstva in delovne terapije.
Uporaba tipičnih elementov tradicionalne gradnje v Sloveniji z „gankom“ - balkonom, uporabo lesa in obliko strehe, omilijo velikost in jo približajo merilu okoliškiih hiš.
Z razgibano obliko dvokapnice objekt ostaja v tipologiji vasi, obenem pa združi program v celoto.
Raznolika programa se pod kontinuirano streho zlijeta v skupni družabni prostor, ki povezuje uporabnike in zaposlene.
Zasnova okolice in krajinska ureditev z mehčanjem oblik in geometrij, izmikanje obstoječi vegetaciji in s prepletanjem roba grajenega, tvorita subtilen šiv objekta in naravnega okolja ob potoku, kjer območje zaključuje terapevtski park, ki ga lepo zaključuje skulptura akademske kiparke, Mengšanke, Vilme Kobilšek.

Izvleček obrazložitve žirije:
Zgradba odraža globoko razumevanje, kako je povezanost različnih opravil in funkcij v vsakodnevnem življenju veliko bolj življenjska kot njihova prisiljena ločenost po funkcijah. Projekt varstveno delovnega centra je lahko v navdih tudi arhitekturi sodobne izčiščenosti in "normalnosti" in prejme Plečnikovo medaljo za leto 2015.