POSEBNO OBVESTILO UPORABNIKOM OBNOVLJENE BRVI ČEZ PŠATO PRI KULTURNEM DOMU

S pričetkom novega šolskega leta 2018/2019, je bila zaradi dotrajanosti stare brvi, za uporabnike odprta nova brv čez Pšato. Zasnova nosilne kovinske konstrukcije nove brvi je enaka  stari brvi. Pri obnovi brvi so bili obnovljeni oporniki na obeh straneh, celotna nosilna konstrukcija iz jekla vključno z ograjo, lesena pod konstrukcija in leseni tlak (iz hrastovih  letev)  ter obrežno zavarovanje pod oporniki s kamnom v betonu. Po končanih delih je na lesenem držalu ograje vidno izločanja tanina (temni odtenki), kar je normalen naravni proces pri lesenih hrastovih konstrukcijah.

Prav tako je moč opaziti same tanine na konstrukciji jeklene ograje, ki se lahko zamenja za rjo, ki pa seveda to ni. Sama konstrukcija je vroče cinkana in barvana v grafitno sivi-črni barvi, zaradi same tehnologije cinkanja je v konstrukciji mostu in ograji videti luknje, ki se morajo pustiti zato, da se konstrukcija brvi in ograje pocinka tudi z notranje strani in pa seveda, da pri samem  cinkanju  le ta odteče iz notranjosti konstrukcije. Sama tehnologija vročega cinkanja se uporablja za zaščito jeklenih  konstrukcij, ki so izpostavljene zunanjim vremenskimi vplivom zato, da se doseže dolgotrajna zaščita pred rjo same jeklene konstrukcije.

Temni odtenki na sami konstrukciji torej niso rja ampak tanin, ki se odceja iz lesa in pa tudi umazanija iz ozračja in dežja.
 
Občinska uprava