POŽAR VEČSTANOVANJSKEGA OBJEKTA V LOKI PRI MENGŠU

V ponedeljek, 28. 10. 2013, je potekala obsežna intervencija gašenja požara in sanacije na večstanovanjskem objektu, ki se nahaja na Grajski cesti 3 v Jabljah, Loka pri Mengšu.
Požar se je pričel razvijati v zgodnjih jutranjih urah (po do sedaj zbranih podatkih okrog 6. – 7. ure). Požar in njegov obseg je bil opažen malo pred 9. uro. Klic na številko 112 je bil opravljen ob 8:56.
ReCO LJ – 112 je v prvem pozivu na lokacijo napotil enoto CPV Količevo in na njihovo zahtevo še druge enote iz GZ Domžale. Ob ugotovitvi, da je lokacija požara na področju občine Mengeš pa so bile na mesto poslane tudi vse gasilske enote GZ Mengeš.
Požar je bil lokaliziran ob 9:35 (40 minut od prijave), ostala so samo še manjša žarišča.
Kraj so si ogledali tudi kriminalisti, ki so ugotovili lokacijo nastanka požara, sam vzrok nastanka pa še ni znan.
Poškodovana je polovica ostrešja starega dela bloka (cca. 150m2). Popolnoma uničena je mansardna shramba in polovica enega stanovanja. 3 stanovanja so utrpela manjše poškodbe zaradi požarne vode. Zaradi delovanja plamena pa je uničena tudi fasada med objektoma Grajska 3 in Grajska 4. Plamen je uničil tudi del ostrešja objekta Grajska 4, ki se zaradi specifike gradnje razteza preko ostrešja več stanovanjskega objekta Grajska 3.
 
Požar je gasilo 40 gasilcev GZ Mengeš, 55 gasilcev GZ Domžale ter 8 poklicnih gasilcev CPV Količevo, skupno 103 gasilci z 20 vozili.
Na lokaciji je bilo tudi 6 reševalcev z 2 reševalnima voziloma (NRV).
Sam kraj posredovanja pa so zavarovali policisti.
Po končanem delu kriminalistov je bila organizirana groba sanacija pogorišča ter priprava ostrešja na kasnejše prekrivanje z ponjavami.
Na sanaciji je sodelovalo 9 gasilcev PGD Topole, 8 gasilcev PGD Mengeš ter 21 gasilcev PGD Loka pri Mengšu.
Intervencija je bila zaključena ob 22:25.
 
Župan Občine Mengeš Franc Jerič, ter CZ občine Mengeš, so oškodovanim stanovalcem ponudili vso pomoč, ki jo stanovalci v dneh po požaru potrebujejo.
 
Sodelujoče enote:
Gasilska zveza Domžale
- CPV Količevo
- PGD Trzin
- PGD Domžale – Mesto
- PGD Ihan
- PGD Jarše Rodica
Gasilska zveza Mengeš
- PGD Topole
- PGD Mengeš
- PGD Loka pri Mengšu
Reševalna postaja NMP Domžale
Policija
 
Lokalna gasilska enota ter vodja intervencije se vsem sodelujočim enotam zahvaljujemo za pomoč pri gašenju in odpravljanju posledic požara. Zahvaljujemo se tudi podjetju Dostava hrane Hitra sedmica GS, Gašper Petrič s.p., Občini Mengeš in CZ Mengeš, ki so poskrbeli za prehrano in pijačo gasilcev na požarišču, ter Gradbeništvu Marjan Habat s.p., za pomoč pri sanaciji objekta.
 
Tekst in foto: PGD Loka pri Mengšu