PRAZNOVANJE TREH JUBILANTK V DOMU POČITKA MENGEŠ

V torek, 28. avgusta 2012 je v Domu počitka Mengeš potekalo veselo praznovanje kar treh 90-letnic, in sicer Terezije Ficko, Marije Kupljenik in Ivane Maroh. Praznovanja sta se udeležila tudi župan Občine Mengeš, gospod Franc Jerič in župan Občine Kamnik, Marjan Šarec. Na praznovanje so prišli tudi družinski člani slavljenk, kateri so nam zaupali več o njihovem življenju. Skupaj so nazdravili slavljenkam, jim zapeli, jih obdarili potem pa se vsi skupaj poveselili ter posladkali z domačo torto.
 
MARIJA KUPLJENIK
Marija Kupljenik se je rodila 12. 8. 1922 na Dolenjskem, v Selu pri Štravberku, kot deseti otrok. Leta 1949 se je poročila in odšla v Ljubljano, natančneje v Rožno dolino. Postala je mati dveh hčerk, Marije in Slavke, ki so skupaj živeli v hiši na Viču, katero sta z možem Lojzetom gradila sama. Zaposlila se je kot kuharica v podjetju Tegrad in kasneje v gostinskem podjetju Vič.
V največje veselje ji je bila peka jabolčnih zavitkov, znana je bila po odličnem izdelovanju jušnih rezancev. Vsako leto so imeli doma koline; po moževi smrti se je upokojila, v prostem času je skrbela za dom, vrt in vikend, ki so si ga skupaj z družino zgradili v Šmarjeških Toplicah. Proste dni je preživljala na vikendu, v hiši na Viču je živela vse do odhoda v Dom počitka Mengeš. V Domu se počuti zelo dobro, spoznala je nove prijateljice, za njo lepo poskrbi prijazno osebje. Ima vnuka Tomaža in Gašperja, ki jo z veseljem obiščeta.
Izredno rada se posladka s sladkim pecivom, tako da si je na praznovanju ob njenem jubileju  privoščila kar dva kosa tortice.
 
 
IVANA MAROH
Ivana Maroh se je rodila 18. 8. 1922 v Jelenku pri Trojanah, kjer je preživljala otroštvo skupaj z 11 brati in sestrami. Odraščala je v kmečki družini, poleg dela na kmetiji, pa je obiskovala osnovno šolo v bližnjem kraju Šentgotard. Kmalu zatem se je poročila in imela tri otroke, danes pa je šestkrat babica in trikrat prababica. Zaposlena je bila kot čistilka v Osnovni šoli Kamnik in v tovarni Usnja v Kamniku. Delala je tudi kot udarnica pri Novi Gorici, svoj prosti čas je namenila obdelovanju vrta in skrbi za bližnje.
Vsakdanjik ji ob druženju s sostanovalci hitro mineva, zelo rada bere, še posebno pa je navdušena nad reševanje križank. V sedmih letih v Domu počitka Mengeš se počuti odlično, vesela je obiskov, posebno svojcev, še vedno pa ima »pod kontrolo« svojega sina, kateremu je na praznovanju, zaradi skrbi za njegovo zdravje, prepovedala sladkanje s torto. 
 
TEREZIJA FICKO
Terezija Ficko se je rodila 21. 8. 1922 v Vadarci, majhni vasi na Goričkem, v družino sedmih otrok. Starši so se ukvarjali s kmetijstvom in tudi sama je poprijela za marsikatero delo; izredno vešča je v ročnih spretnostih, kot so šivanje, štrikanje in vezenje. Po končani osnovni šoli se je preselila v Ljubljano, kjer se je srečala s sovaščanom Štefanom. Kmalu zatem sta se poročila in si na Viču ustvarila družino, rodil se je jima je sin Stanko.
Terezija je nekaj let delala v Delavskem domu, nato pa vse do upokojitve v tovarni Iliriji. V Domu počitka Mengeš  se počuti zelo dobro, rada se sprehaja po okolici, obiskuje kulturne prireditve in ustvarjalne delavnice. Zelo je zadovoljna s prijaznim osebjem in krogom prijateljev, ki jih je spoznala v Domu. V bližini ima vnuka in vnukinjo ter štiri pravnuke, ki jih z veseljem obišče. Je trdnega zdravja in z redno telovadbo skrbi za svoje dobro počutje.
 
 
Foto: Obisk župana Občine Mengeš Franca Jeriča in Občine Kamnik Marjana Šarca na praznovanju visokega jubileja treh oskrbovank Doma počitka Mengeš; Terezije Ficko, Marije Kupljenik in Ivane Maroh