Primer večstanovanjske stavbe z zelo nizkimi energijskimi potrebami v naši bližini je Stanovanjska stavba Karantanika

Stanovanjska stavba Karantanika je rezultat arhitekturnega natečaja, ki je bila večkrat nagrajena in kot del mednarodne razstave izrednih primerov kulture lesene gradnje je bila predstavljena na različnih lokacijah v 7 alpskih državah Evropske unije, poleg Slovenije še v Avstriji, Franciji, Italiji, Lihtenštajnu, Nemčiji in Švici. Stavbo so načrtovali v TRIA STUDIO, d.o.o., Mengeš, statiko je izvedlo podjetje CBD d.o.o., Celje, gradnjo in gradbeni inženiring pa podjetje Alfa Natura d.o.o., Domžale.

Stanovanjska stavba Karantanika je prva večnadstopna stanovanjska stavba v Sloveniji, pri kateri sta bila nosilno ogrodje in vhodni del zgrajena izključno iz lesa. Gradnja stavbe je potekala 11 mesecev od tega 1 mesec gradnja omenjen lesene konstrukcije. Stavba je 4 nadstropna in razen v kleti, kjer je podzemna garaža, ni nikjer uporabljen beton ali železobeton. Tudi pri gradnji stopnišča in dvigala je material les, uporabljen je bil križnolepljen les z gozdno – lesen verige iz okolice v oddaljenosti do 10 km.

Za zagotavljanje toplotno izolacijskih lastnosti stavbe z zelo nizkimi energetskimi potrebami je bilo uporabljenih več tehnologij, poleg križnolepljenega lesa še individualno nadzorovani prezračevalne enote z rekuperacijo toplote in centralno ogrevanje na biomaso.
Stanovanjska stavba Karantanika sestavljajo trinadstropne enote, ki so med seboj povezane z notranjim hodnikom in mansardnim nadstropjem nad njimi. V stavbi je 20 stanovanjskih enot, ki imajo sodobne odprte tlorise in velike steklene površine.

Tina Drolc

Vir: Kultura trajnostne lesene gradnje v alpski regiji (https://issuu.com/znanjezales/docs/triplewood_a4_slo_brosura_w)