PODELITEV SPOMINSKIH ZNAKOV PRIPADNIKOM 55. ObmŠTO DOMŽALE

V nedeljo 27. maja, je v Mengšu potekal dan odprtih vrat veteranov vojne za Slovenijo. Da se v središču kraja nekaj dogaja, je bilo opaziti že zgodaj zjutraj. Zraslo je kar nekaj manjših šotorov, prihrumela so bojna vozila Slovenske vojske, na prizorišču so se pojavili policisti s svojo opremo… Tako, da so manj poučeni sprva pomislili na invazijo, a so se pošteno motili.
Domačini in ostali gostje so si z zanimanjem ogledovali razstavljeno staro orožje, pa tudi novo jih je zanimalo. Policaj na motorju se je predstavil s spretnostno vožnjo med stožci, kar so gledalci navdušeno pozdravili.
 
Ob napovedani uri, ob enih, se nam je pridružil Vrhovni poveljnik oboroženih sil Slovenske vojske dr. Danilo Türk. Spremljali smo prihod Garde Slovenske vojske s slovensko zastavo in njeno izobešanje, kar je Orkester Slovenske vojske pospremil z Zdravljico.
Po simbolnem veteranskem dejanju, je domači župan g. Franc Jerič nagovoril prisotne  in izrazil zadovoljstvo, nad visokim gostom.
Pozdravni nagovor in dobrodošlico je prisotnim zaželel predsednik OZVVS Domžale, g. Janez Gregorič in z minuto molka počastil spomin na vse žrtve osamosvojitvene vojne in vse ostale preminule udeležence vojne.
 
Predsednik Republike, dr. Danilo Türk je poudaril pomembnost dogodkov izpred enaidvajsetih let, eno prvih bitk za samostojno Slovenijo v Trzinu, blokado vojašnice v Šentvidu in vlogo Območnega Štaba Teritorialne obrambe Domžale pri organiziranju varovanja pomembnejših objektov v regiji. Čestital je vsem dobitnikom spominskih znakov za leto 1991.
 
Sledila je svečana podelitev spominskih znakov 55.ObmŠTO Domžale, 2. Jurišnemu odredu in enotam za posebne namene. Poveljnikom omenjenih enot je odlikovanja izročil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman.
 
Predsednik države si je z zanimanjem ogledal razstavo  in se še nekaj časa zadržal v prijetnem klepetu z udeleženci prireditve.
 
Za vedro razpoloženje so poskrbeli uniformirani člani policijskega veteranskega ansambla Sever.
 
Vojaški golaž je prijal večini prisotnih in druženje se je lahko nadaljevalo do poznega popoldneva.
 
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se zahvaljuje Slovenski vojski, Policiji Slovenije, sosednim veteranskim organizacijam, praporščakom, Kulturno zgodovinskemu društvu Triglav, Civilni zaščiti, Turističnemu društvu Mengeš, pokrovitelju Občini Mengeš ter ostalim občinam, Domžale, Lukovica, Trzin, Moravče in vsem posameznikom, ki so kakorkoli pripomogli, da je prireditev tako dobro uspela.
 
Tekst: J. Gregorič