SKLENILI KROG NAS SO ŽELEZEN OBROČ. A DANES VSE HUDO JE MIMO...

Združenje borcev za vrednote NOB Mengeš je v avli kulturnega doma organiziralo prireditev v spomin 70. letnice bojev na Kostanjski planini, kjer so decembra 1942 partizani bili boje z dvajsetkratno nemško premočjo. Med šestnajst padlimi sta bila tudi dva Mengšana, Matija Blejc – Matevž in Janez Ogrin – Lojze.
 
Slavnostni govornik na prireditvi je bil g. Branko Lipar, predsednik ZB Mengeš, ki se je pri tem dotaknil predvsem človeške strani osvobodilnega boja. V kulturnem programu sta sodelovali Mengeška godba-veterani in mešani PZ Svoboda Mengeš. Pesmi so recitirali Lan Falenti, Maša Ornik in Matevž Potočnik. Na flavto je skladbo Šivala je deklica zvezdo zaigrala Maja Keržič. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili župan Občine Mengeš Franc Jerič, podžupan Bogo Ropotar, častni občan Franc Blejc in nekateri svetniki. Prireditve so se z delegacijami in prapori udeležile tudi organizacije združenja Veteranov vojne za Slovenijo, združenja Sever, združenja Slovenskih častnikov, Gasilske zveze občine Mengeš ter organizacije ZB sosednjih občin. Vsem sodelujočim se za njihov prispevek k prireditvi zahvaljujemo.
 
Med gosti je bil tudi eden redkih še živečih borcev, ki so preživeli bitko na Kostanjski planini g. Jože Zupančič iz Lukovice. Predsednik g. Lipar mu je ob tem poklonil šopek rož. Po prireditvi smo se kratko zadržali še v prijetnem pogovoru in posladkali s pecivom, ki so ga pripravile članice ZB.
 
Za ZB Mengeš mag. Mirjan Trampuž