SLAMNIKARSTVO IN ŠPORT NA MENGEŠKEM - NEKOČ IN DANES

V okviru prireditev MENGEŠ NEKOČ, DANES IN V BODOČNOSTI, ki jih Turistično društvo Mengeš prireja vsako leto, (drugič letos) je bila v petek, 29. avgusta 2014, v prijetni senci Mengeške lovske koče, prireditev SLAMNIKARSTVO IN ŠPORT V MENGŠU.
Pogovor z gosti je vodila gospa Nataša Vrhovnik Jerič. Prvi gost je bil priznani novinar, publicist, kulturni delavec in rezbar gospod Matjaž Brojan, ki je predstavil začetke pletenja slamnatih kit in zgodovino izdelave slamnikov v Mengšu, Domžalah in okolici. Podal je celotno kronologijo o slamnikarstvu vse  do današnjih dni. Da smo pletenje slamnatih kit doživeli še bolj doživeto,so poskrbele članice KUD FRAN MASELJ PODLIMBARSKI IZ KRAŠNJE, ki so med prireditvijo pletle slamnate kite.
Naslednja dva gosta sta bila zadnja dva izdelovalca slamnikov v Mengšu, zakonca Metka in Janez Kolar. S seboj sta pripeljala star šivalni stroj za šivanje slamnikov, nekaj aluminijastih kalupov za končno oblikovanje (likanje slamnikov).  
Za boljše razpoloženje med odmori je poskrbel g. Marjan Urbanija s svojim ansamblom SEJMARJI, ki so igrali lepe Slovenske ponarodele pesmi.
V drugem delu prireditve je kot gost nastopil častni občan Mengša, ki bo v kratkem praznoval 80. rojstni dan, gospod Franci Zabret. Predstavil je celotno kronologijo vseh športov v športnih društev v Mengšu od začetkov do današnjih dni. V predstavitvi smo poslušalci izvedeli, da je imel Mengeš veliko vrhunskih športnikov.
Ob koncu prireditve se je gospa Zorka Požar - predsednica TD - MENGEŠ zahvalila vsem nastopajočim in nas povabila na znamenito Mengeško jed iz Trdinovih časov - »mengeški bizgec« ter Mengeške »hvancate« in pehtranovo potico.
Doživeli smo prijetno sončno popoldne v prijetni senci dreves ob lovski koči.
 
Tekst in foto: Turistično društvo Mengeš