SLAVNOSTNA SEJA OB OBČINSKEM PRAZNIKU

Mengeš praznuje svoj občinski praznik vsako leto 29. maja, na dan, ko se je v Drmavovi hiši v Malem Mengšu rodil veliki pisatelj in profesor zgodovine in zemljepisa, Janez Trdina. V dvorani Kulturnega doma se je tudi letos zbralo veliko ljubiteljev lepega petja Mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš in igranih izzivov Mengeške godbe.
Na prireditvi so, tako kot vsako leto, podelili županova priznanja za pomembne dosežke, ki prispevajo k ugledu, razvoju in promociji Občine Mengeš. Župan Franc Jerič je znak Občine Mengeš podelil Katji Jeretina za njene kolesarske dosežke, Blanki Tomšič za delo z mladimi v Mladinskem centru Mengeš in Antonu Skoku za njegov prispevek k širjenju mengeške kulture ter raziskovanja etnoloških in kulinaričnih prvin Mengša. Bronasto priznanje je prejela Cirila Dermastja za dolgoletno delo v Turističnem društvu Mengeš in njen trud kot prostovoljke v Karitasu Mengeš. Srebrno priznanje je za delo na področju dela z mladimi skakalci v Skakalnem klubu dobil Aleš Selak, zlato priznanje pa je za predano delo med topolskimi gasilci in za aktivnosti v vaški skupnosti prejel Avgust Aleš.
V prvem delu prireditve je nastopil Mešani pevski zbor Svoboda Mengeš. Pod vodstvom zborovodje Aleksandra Spasića deluje že tretje pevsko leto. Lani je zbor praznoval 40. letnico delovanja, letos pa pripravlja izdajo zgoščenke, na kateri se želi predstaviti s skladbami iz različnih časovnih obdobij in različnih žanrov. Za svoj nastop je zbor izbral skladbe od srednjega veka do danes, saj je želel poslušalcem pričarati polnost glasov in izraznost glasbe skozi stoletja.
V drugem delu se je Mengeška godba predstavila s svojim Spomladanskim koncertom z mladimi solisti. Kot prva je zaigrala mlada flavtistka Jasna Kešnar, v nadaljevanju saksofonistka Ana Per in na koncu Žan Avbelj na oboi. Nastopila je tudi solistka, profesorica flavte in pevka Andreja Marčun s skladbo Ko boš prišla na Bled. Prireditev se je zaključila s skladbo Show Musik št. 1.
 
Tekst in foto: E.V.