SLIKARSKA IN FOTOGRAFSKA RAZSTAVA BINCE LOMŠEK V LJUBLJANI

V mesecu oktobru  je slikarka in fotografinja Binca Lomšek, članica Likovnega društva Mengeš razstavila svoje fotografije v Mestni knjižnici Ljubljana  v enoti Oton Župančič . Razstava je bila postavljena ob 100-letnici  smrti Ivana Cankarja najprej v maju v enoti Prežihov Voranc  pod naslovom »Velikan s Klanca«, nato pa še v Centru v Knjižnici Oton Župančič.
 
V novembru se je predstavila s 15  likovnimi deli  z naslovom »Ducat dam« v pritličju knjižnice Oton Župančič.  O njenem  slikarskem delu je mentor profesor likovne pedagogike, slikar in fotograf Lojze Kalinšek zapisal:
»Binca Lomšek  je  zaprisežena slikarka. Na tem področju je predana raziskovanju kompozicijskih, oblikovnih, barvno ekspresivnih rešitev ter njihovega vpliva na sporočilnost likovnega dela. Osrednji motiv je večinoma figuralni, največkrat ženska, ki se ujeta v svojo intimo prikriva in razkriva gledalcu kot odmaknjena, nedosegljiva, velikokrat v konfrontaciji s kačo aludira na zagonetko izvirnega greha. Širok spekter tematik pričujoče predstavitve predstavlja presek njenega delovanja v okviru društva, ki poleg svojega izobraževalnega programa sledi tudi likovnim razpisom Zveze likovnih društev Slovenije ter drugim likovnim natečajem.«
 
V prvem nadstropju knjižnice  je Binca Lomšek  na razstavo postavila 16  fotografij  skritih  kotičkov njenega  rojstnega mesta z naslovom  »Skriti kotički in vedute«. O njenem fotografskem delu je mentor  Lojze Kalinšek zapisal:
»S fotografijo se je začela resneje ukvarjati, ko se je dejavnost društva razširila tudi na fotografsko področje. Od takrat je za svoje fotografije prejela že številne nagrade, med drugimi srebrno paleto in tri certifikate Zveze likovnih društev Slovenije, nagrade in priznanja na različnih fotografskih natečajih širom po Sloveniji, njene fotografije pa so prikazovane tudi kot ozadja na TVSlo2 in PopTV.  Fotografija jo privlači na način, da poizkuša iskati tisto, kar ostali ljudje navadno ne vidijo. Snema skoraj vsak dan, v vseh podrobnostih in vedutah vidi potencialni likovni izziv, kasneje posnetke postprodukcijsko dopolni v všečne fotografije, ki postanejo osnove zgodb. Prava vrednost fotografskega umetniškega izraza se pokaže po premišljenem pristopu k ustvarjanju že od samega začetka pri izboru motiva in okoliščin. Letni čas, faza dneva, svetloba, vremenske posebnosti, vse se lahko izkoristi za poudarjanje sporočilnosti fotografije. Odraz osebne govorice in stila se kaže že v izboru tehničnih možnosti na eni in izbiranju načina snemanja, kadriranja, redukcije nepotrebnih motečih elementov na posnetku, čiščenju kompozicije in barv. Na ta način se je lotila iskanja zanimivih podrobnosti, detajlov objektov, povezanih z najlepšim mestom Ljubljano.«
 
Besedilo J.Šmon
Fotografije Binca Lomšek