SPOMINSKA SLOVESNOST OB 70 LETNICI

Mengeš. ZB-NOB Mengeš ,in občina Mengeš smo izvedli Spominsko slovesnost ob 70-letnici poboja talcev pod Gobavico v Mengšu. 8. januarja 1944 leta so Nemci pripeljali iz begunjskih zaporov 30 moških, jih po pet in pet skupaj zvezali in nato po skupinah streljali. Ko so Nemci svoje hudodelstvo opravili, so vseh trideset talcev pustili ležati na travniku, kjer so padli. Šele proti večeru so jih lahko občinski delavci pokopali v skupni grob. Čeprav so grob izravnali z zemljo in prepovedali dostop k grobu, je vendar drugo jutro zagorelo  desetine sveč.
      Spomin na tragični dogodek je obudil župan občine Mengeš gospod Franc Jerič, katerega govor v celoti citiram.
   »Na današnji slovesnosti ob 70-obletnici smo se zbrali, da se poklonimo žrtvam, ko so osmega januarja 1944 dali svoja življenja za nekaj,kar nam mora biti sveto. Dali so svoja življenja za svobodo, za nas, pa čeprav nedolžni, kot tisti beli sneg mrzlega januarskega dne.
      Osmega januarja se je zgodila žalostna in pretresljiva tragedija, ki je prizadela Mengšane, predvsem pa sorodnike ustreljenih talcev. Za nas je nerazumljivo dejanje neke vojaške sile, ki se je tako kruto znesla nad nedolžnimi žrtvami in nat takšen način ustrahovala in maščevala svoje izgubljene žrtve. Težko si predstavljamo oziroma si predstavljam, da stojiš sredi bele poljane z mislijo, da se ti izteka mlado življenje in da tej krutosti ne moreš ubežati. Žal res niso mogli ubežati tej moriji, ki se je z globokimi ranami zarezala v zgodovino našega kraja.
      Danes se sprašujemo, ali je bilo to potrebno,oziroma zakaj? Velikokrat so nerazumna dejanja zavita v tančico skrivnosti, v nejasne odgovore in celo izkrivljanje resnice. Pa vendar je resnica samo ena in velikokrat boleča za vse nas. Star pregovor pravi, da čas celi rane. Tudi ta globoka rana se je že zacelila, a spomin nanjo ostaja in je prav, da se vsako leto tem žrtvam tudi poklonimo, da jih spoštujemo in da nam je to dejanje v opomin z željo, da takšnih dogodkov mi oziroma generacije za nami ne bi več doživele.
      V času, ki ga živimo, uživamo polno samostojnost, ki smo si jo pri bojevali in izborili v boju, ki ni bil tako krut kot morija druge svetovne vojne. Dolžni smo spoštovati vse, ki so svojo najbolj dragoceno vrednoto, to je človeško dostojanstvo in življenje žrtvovali za naše ideale in cilje z mislijo in željo ohraniti našo samostojnost, ceniti svobodo in jo tudi spoštovati. »
        Slovesnosti se je udeležila tudi hčerka ustreljenega talca Krašovec Leopolda , gospa Marija Ivanetič.
       V kulturnem delo programa so sodelovali: kvartet pihal Veteranske godbe in Veteranska godba Mengeš, recitatorja osnovne šole Mengeš in Me. PZ Svoboda Mengeš. Udeležila so se tudi sosednja združenja borcev s prapori, domača Gasilska društva, taborniki in Veterani vojne za Slovenijo.
       Vsem se v imenu ZB-NOB Mengeš zahvaljujem za sodelovanje in prisotnost, posebno pa občini Mengeš in gospodu županu Franc Jeriču.
 
 
Tekst in foto: Janez Ves