USPEH HELENE TESTEN IN BINCE LOMŠEK V FOTOGRAFIJI ZA ZLATO PALETO 2016

Kulturno društvo Nazarje, Kulturno društvo likovnih ustvarjalcev Zgornje Savinjske doline GAL in ZLDS so pripravili tematsko razstavo »Fotografija in kiparstvo«. Odprtje razstave je bilo 29.6.2016 v Jakijevi hiši v Galeriji Nazarje, odprta pa bo do 30.7.2016.
Na izbor projekta »Zlata paleta 2016 – Fotografija in kiparstvo« Zveze likovnih društev Slovenije je prispelo kar 98 del, od tega 68 fotografij in 30 kipov. Na letos že četrti razstavi Zlate palete 2016 so bile razpisane teme »slovenske gore in vrhovi«, »gostilniški motiv« in »verske zgradbe in znamenja«.
Izbor za razstavo je opravila strokovna komisija pod predsedstvom akademskega kiparja in magistra umetnosti Zorana Pozniča, ki je izpostavil: » Strokovna komisija pogreša, da fotografi večinoma ostanejo na površju in se ne poglabljajo v zadane naloge, posledica je, da le prenašajo zatečeno stanje. Fotografija je na začetku 21. stoletja vse kaj več kot le golo preslikavanje prostora pred nami. Nagrajena dela vsaj v svojih vrhovih uporabljajo principe, ki smo jih omenili, in tako fotografijo uvrstijo med likovne tehnike, ki gledalca nagovarjajo ne samo na vizualni, temveč predvsem na čustveni ravni.«
V izbor se je uvrstilo le 23 fotografij in 19 kipov. Sodelovalo je 13 društev oziroma 44 posameznikov v kategoriji »fotografija« in 10 društev oziroma 24 posameznikov v kategoriji »kiparstvo«. Osem članov Likovnega društva Mengeš je sodelovalo s 14 fotografijami in enim kipom.
Od vseh 23 fotografij, ki so prišle v izbor, se je edina kar s tremi fotografijami uvrstila Binca Lomšek, in sicer na vsako temo z eno fotografijo. Helena Testen se je uvrstila s fotografijo na temo »verske zgradbe in znamenja«.
Po končani otvoritvi je namreč organiziran sprehod po razstavi s predsednikom strokovne komisije Zoranom Pozničem, ki komentira posamezna dela. Pomembno je upati se, imeti voljo za raziskovanja, imeti kreativnost, naj vsakega vodi srce in duša… to je glavni pristop, ki je osnova pri ustvarjanju…
Helena Testen je navdušila s svojo fotografijo »Slišim zvon želja«, Binca Lomšek pa s fotografijami »Prehod«, »V kafiču« in »Žale«. Za fotografijo »Prehod« tematike »slovenske gore in vrhovi«, ki predstavlja star prehod na Ljubelju, je prejela certifikat kakovosti ter odlične kritike za vse tri fotografije.
V letu, ko Likovno društvo Mengeš praznuje 20. obletnico delovanja, to obletnico člani društva ozaljšajo s svojimi uspehi in mnogimi uspešnimi prireditvami. In danes na odprtju razstave v Jakijevi galeriji v Nazarjah so dodali kar štiri kristale na ogrlico uspeha.
 
Besedilo in fotografije: Jakobina Š.