V sklopu čistilne akcije Očistimo Slovenijo povabilo na akcijo Čista obala in aktivnosti ob Evropskem dnevu trajnostnih skupnosti

Ekologi brez meja v sklopu svetovnega dne Očistimo svet ponovno organizirajo čistilno akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo potekala v soboto, 21. septembra 2019. Na isti dan bo že desetič potekala tudi akcija Čista obala in številni dogodki v sklopu Evropskega dneva trajnostnih skupnosti. Osrednji  strokovni dogodek, Počistimo z gradbenimi in kosovnimi odpadki, bo namenjen obravnavi problematike odlagališč za ureditev na sistemskem nivoju države. Vse udeležence akcij pa ponovno pozivajo tudi, da zapisujejo blagovne znamke odpadkov, ki jih očistijo, da bodo lahko tako kot lani opozorili proizvajalce in skupaj z njimi poskrbeli, da čistilne akcije v prihodnje ne bodo več potrebne.
V akcijo se lahko vključite tudi kot posamezniki in s prijavo na info@ocistimo.si, nekaj imajo tudi vrečk za odpadke. Organizatorji akcije ponovno prosijo, da si pred čistilno akcijo pripravite obrazec za beleženje ter da se odločite tudi za popis blagovnih znamk. Postopek popisa blagovnih znamk je za lažjo organizacijo popisa predstavljen v slikovnem priročniku. Izpolnjene obrazce pošljete najkasneje do 25. septembra 2019.
V letu 2019 so organizatorji akcije Očistimo Slovenije v okviru osrednega strokovnega dogodka povabili vse, da skupaj osvežijo Register divjih odlagališč. Preveriti želijo, kaj se je zgodilo z več kot 150.000 divjimi odlagališči, ki so bili popisani v preteklih akcijah. Številna odlagališča ležijo v jamah in breznih in na težje dostopnih območjih, odpadke pa v Slovenijo redno prinaša tudi morje.
V soboto, 21. septembra 2019, že 10. leto zapored poteka tudi akcija Čista obala, ki se tako kot vsako leto pridružuje največji svetovni prostovoljni čistilni akciji Ocean Conservancy. Tudi v okviru akcije Ocean Conservancy organizatorji zbirajo podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov. Čiščenje poteka po skupinah, od 5 do 10 ljudi, v katerih eden izmed prostovoljcev beleži odpadke, medtem ko drugi čistijo. Zbrani podatki se kasneje objavijo v letnem poročilu. Prostovoljci se lahko prijavijo po elektronski pošti do 19.9.2019. Po čiščenju obale je za prostovoljce pripravljena pogostitev na plaži Strunjan, druženje, izmenjevalnica super reči in dobrih praks ter vodenje po Strunjanskih solinah in zvočno popotovanje v visečih mrežah. Akcija Očistimo obalo poteka v okviru zavoda TRI-NITI, ob veliki pomoči Inštitut za vode RS.
V soboto, 21. septembra 2019, pa bodo v okviru Evropskega dneva trajnostnih skupnosti potekale tudi številne aktivnosti lokalnih skupnosti v smeri regenerativne, vključujoče in ogljično nevtralne Evrope. V Sloveniji so različna društva in organizacije pripravile naslednje dogodke, 16. septembra 2019: Povezani z Anastasijo - Učinkovit izhod iz kriznega stanja (Brezje pri Grosupljem); 19. septembra 2019: Počistimo z gradbenimi in kosovnimi odpadki (Ljubljana); 21. septembra 2019: 13. dan ekovasi: Ni razloga za paniko! (Topolovec, Gračišče); Očistimo svet 2019 (planet Zemlja); Izmenjava Odprta b’tjega (Nova Gorica) in 22. septembra 2019: V gozd po navdih za trajnostno skupnost (Brezovska Gora); Lisjaček Pituralko v sadovnjaku starih sort Pod skalco (Goriška Brda) in Povezani z Naravo (Gorenja Trebuša).
Organizatorji lahko dogodke še vedno prijavijo na povezavi.
Vljudno vabljeni!