VIKENDI ODPRTIH VRAT V PETIH OBČINAH SRCA SLOVENIJE, PRVIČ SODELOVALI TURISTIČNI PONUDNIKI OBČINE MENGEŠ

Na vikendih odprtih vrat, ki so v letošnjem letu potekali v občinah Kamnik, Šmartno pri Litiji, Litija, Lukovica in Mengeš je sodelovalo preko 100 turističnih ponudnikov, rokodelcev, gostincev, domačij, kmetij, društev ter muzejev z območja Srca Slovenije. Ponudniki so s sodelovanjem v Vikendih odprtih vrat predstavili svojo kakovostno ponudbo izdelkov in doživetij ter izkazali gostoljubje na domačem dvorišču, v delavnici, trgovinici, kleti ali na svojem degustacijskem prostoru.
Razvojni center Srca Slovenije je s pomočjo lokalnih organizacij že drugo leto zapored organiziral Vikende odprtih vrat v partnerstvu z omenjenimi občinami. »Z Vikendi odprtih vrat smo začeli lani, saj smo želeli obogatiti turistično ponudbo v naših občinah. Tako ponudniki kot tudi obiskovalci so projekt sprejeli z navdušenjem, zato smo občine tudi letos prepričali, da je to prava zgodba za promocijo njihovega kraja,« pravi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije. Obiskovalci so lahko v istem dnevu obiskali več ponudnikov, ki so bili označeni s posebnimi srčki na vratih, deležni so bili posebnih ugodnosti, ki so v posamezni občini veljale le ob vikendih odprtih vrat. Pri tem je pomemben rezultat - povezovanje turističnih ponudnikov in njihova medsebojna promocija. Na svojih lokacijah so ponudniki ponudili tudi informacije o obisku drugih točk.
Tovrstni dogodki ogromno prispevajo k predstavitvi zanimivosti in posebnosti posameznih krajev. Zadnja občina, ki se je množici obiskovalcev predstavila v okviru projekta Vikendov odprtih vrat je Občina Mengeš. Uživanje v domačih kulinaričnih dobrotah in razvajanje v svetu savn. Sladkanje s domačimi krofi in slovenskim medom ter osvežitev s čarobnim napitkom. Obisk vietnamskega pujska, jahanje konja in poskušanje naravno sušenih suhomesnatih izdelkov. Vse to in še veliko več so obiskovalci lahko doživeli na prvem Vikendu odprtih vrat v Mengšu, ki sta ga Razvojni center Srca Slovenije in Občina Mengeš organizirala v času 24. Sejma v Mengšu od petka do nedelje, 23. do 25. septembra 2016.  Občina Mengeš je dolgoletni partner Razvojnega centra Srca Slovenije in si želi še nadaljnjega dobrega sodelovanja. 
 
»Na sejem oziroma na Vikend odprtih vrat v Mengšu me je prineslo lepo vreme, predvsem pa sem prišla sem poslušat svojega sina, ki igra v ansamblu. Sejem obiščem vsako leto in letos se mi vzdušje zdi odlično, ponudba je res zelo pestra,« je dobro razpoložena povedala Mateja Novak iz Hudega. Obiskovalce je res pričakalo odlično vzdušje, predvsem pa pester program. Zelo so se izkazali na Turističnem društvu Mengeš, saj so pripravili brezplačen voden ogled Mengša, najmlajši pa so se lahko udeležili tudi delavnice kaligrafije. Vsi, ki so se ustavili na njihovi stojnici, nikakor niso odšli lačnih ust. »Na naši stojnici so obiskovalce pričakali mengeški 'hvancati', mehko pecivo, potica in krhki flancati,« je pestro kulinarično ponudbo predstavila Zorka Požar, predsednica Turističnega društva Mengeš.
Številni lokalni ponudniki so za obiskovalce Mengša pripravili še celo vrsto drugih aktivnosti. Vsi športni navdušenci so se izpred Mengeške koče lahko odpravili na krajši pohod, otroci pa so tam imeli možnost brezplačnega jahanja in ogleda mini živalskega vrta. Dogajanje na Gobavici Pr' Fartku je bilo namenjeno predvsem najmlajšim. Za nekaj časa so namreč lahko postali pravi barmani in se ob pomoči izkušenega in mednarodno priznanega barmana Tomaža Fartka preizkusili v pripravi čisto pravega brezalkoholnega koktajla. Za vse željne sprostitve in razvajanja so poskrbeli v Centru Harmonija. Degustacijo različnih vrst medu slovenskega porekla so ponudili pri Čebelarstvu Blejec, na stojnici Čebelarstva Pavrič pa so obiskovalci poleg medu lahko poskusili še domače medenjake. Mesnine Mrčun so se izkazale s pokušino suhomesnatih izdelkov in brezplačno klobaso ob nakupu, v Slaščičarni Flere pa so na svoj račun prišli vsi sladkosnedneži. Kot je povedala vodja slaščičarne Elizabeta Flere, so obiskovalce Vikenda odprtih vrat ob nakupu nad pet evrov nagradili s tradicionalnim mengeškim 'hvancatom'.
Nedaleč stran od Mengša, na Dobenem, je vrata odprl tudi Kmečki turizem Blaž. »Obiskovalcem smo za Vikend odprtih vrat pripravili gobovo ali govejo juho z ribano kašo ali domačimi rezanci, telečjo ali svinjsko pečeno, nadevane telečje prsi, ocvrtega piščanca, krompir in še bi lahko našteval. Vsak gost, ki je seboj prinesel letak, pa je brezplačno dobil tudi sladico po svoji izbiri,« je meni Kmečkega turizma Blaž opisal Primož Premk.
»Z dogodki, kot so Vikendi odprtih vrat, ki jih organiziramo že drugo leto zapored, v lokalno okolje prinašamo pobude, s katerimi domačim ponudnikom predstavimo možnosti za njihov razvoj in za razvoj njihovega kraja. S tem, ko povezujemo turizem, podjetništvo in druge dejavnosti v lokalnem okolju, krepimo in bogatimo turistično ponudbo kraja, hkrati pa zagotavljamo dobro promocijo, ki prinese nove obiskovalce turističnih točk tudi v drugih dneh leta,« je še povedala Aleksandra Gradišek.