ŽIVAHNA TRADICIONALNA GALERIJA NA PROSTEM »SPREHOD OB PŠATI«

V prelepem  zelenem okolju  Staretovega drevoreda  v športnem parku v Mengšu je Likovno društvo Mengeš organiziralo že tradicionalno galerijo na prostem, ki jo označuje že od prvih dne  ime »Sprehod ob Pšati«.  Galerijo smo člani društva postavili ob potoku Pšata v soboto 15.6.2019. Na srečanje smo povabili številne likovne prijatelje  iz različnih krajev. Gostili smo likovnike s Polzele, Trzina, Ljubljane, Radomelj, Kamnika in Istre.
Vreme nam je bilo naklonjeno, ni bilo hude vročine, še celo popršilo je malo, da je moral Aleš, ki je slikal v suhem  pastelu, svoje delo kar pospraviti. Sicer so  bila na ogled  likovna dela tridesetih likovnikov na 36 slikarskih stojalih. Ker je bilo stojal premalo, smo slike obesili kar na lipe.  Kip »Cvetoče čeveljčke« in 98  slik  si je ogledalo veliko število sprehajalcev in obiskovalcev. S svojim obiskom sta  nas počastila župan Franc Jerič, ki je skupaj s podžupanom Bogom Ropotarjem pozdravil naše goste.

Na ogled je bila široka paleta  motivov, od velikih do malih platen v  različnih tehnikah. Razstava je pritegnila ne le  odrasle, tudi otroci so se ustavljali ob slikarjih in jih opazovali pri delu. Nekaj učencev bližnje osnovne šole, s katero društvo že leta sodeluje,  se je kar dolgo sukalo okrog  likovnikov in  fotografiralo. Očitno jih je tak način druženja  z  likovniki pritegnil. S tem dogodkom so nekako zaokrožene aktivnosti društva v prvem  polletju.
V zadnjih mesecih so  bili posamezni člani  društva aktivni na različnih področjih , delavnicah in ex temporih.

Sredi marca je društvo razstavilo  v Mesing baru – Mestni kavarni  7 fotografij članov in 3 slike  v akrilu Leonide Goropevšek.  Špela Magister je  v marcu  postavila  razstavo svojih slik v  DSO Črnuče. Helena Testen in Martina Kozamernik sta razstavili svoje slike na  temo »Čebele naše življenje« na Dvorcu Štatenberg.  Martina Kozamernik je  obesila na ogled svoje  slike v suhem pastelu v Trdinovem hramu.  Slikarskega  in  fotografskega ex  tempora Litija 2019  na temo  »Mostovi čez Savo v litijski občini« sta se udeležili Binca Lomšek in Helena Testen. Binca Lomšek je sodelovala še  na ex temporu Lisec 2019 in na 5. ex temporu  Mokronog Trebelno, Diana Korelc pa  je v sklopu »Lekovcev« sodelovala na razstavi v Galeriji Lek  z dvema slikama. Razstava je na ogled  je  do 1.9.2019.  Člani društva   smo tudi letos sodelovali na »Golažijadi RUP Mengeš«, ki   jo mengeški taborniki prirejajo že vrsto let. 

Spomladanski del likovnih aktivnosti  članov likovnega društva se počasi končuje. Pričakujemo še  tematsko razstavo klasičnega slikarstva Zlata  paleta  ZLDS , kamor sta se uvrstila Aleš Koman in Marjana Tavčar.  Nato pa na   zaslužene počitnice, že septembra pa v nove podvige.

Besedilo in fotografije: Binca Lomšek