Občina Mengeš

V 4. etapi Dirke po Sloveniji bo v občini Mengeš leteči cilj

V 4. etapi Dirke po Sloveniji bo v občini Mengeš leteči cilj

V soboto, 18. junija 2022, bo trasa dirke po Sloveniji potekala tudi po občini Mengeš. Kolesarji bodo prišli v Mengeš iz občina Domžale, oziroma Rodice in bodo na krožišču pri tretjem izvozu zavili v naselje Mengeš na Grobeljsko cesto, nato desno na Slovensko cesto, kjer bo 100 m pred križiščem Pavovec ob obnovljeni Kančevi hiši leteči cilj. Nato bodo kolesarji zavili na Prešernovo cesto in nato pri drugem izvozu na krožišču nadaljevali pot v Komendo. Ker bo dirkal tudi prvi kolesar sveta in bo dirka deležna mednarodne pozornosti organizator dirke vabi vse občanke in občane, da z glasnim navijanjem z roba ceste spodbujajo vse kolesarje.

Na dirki po Sloveniji bo poleg Tadeja Pogačarja, UAE Team Emirates, nastopilo kar nekaj zvezdnikov, tudi Matej Mohorič, Bahrain-Victorious. Slovenci bomo najbolj pozorno spremljali prvega in šestega kolesarja lestvice UCI, svoje pa bodo dodali tudi ostali odlični kolesarji.

Zaradi velikega mednarodnega zanimanja za dirko organizator prosi vse navijače, da ob cestah čim bolj glasno navijajo za vse kolesarje: »Da boste lažje našli svoje idealno pozicijo in da ničesar ne boste zamudili, smo za vas pripravili bilten in časovnice s podrobnim opisom etap. Prav tako objavljamo zapore na ključnih etapah.« Morebitni popravki bodo objavljeni na spletni strani https://tourofslovenia.si/sl Prenos dirke bo potekal na Eurosportu, prav tako pomemben prenos pa bo na Televiziji Slovenija.

Etape/osnovna stran: https://tourofslovenia.si/sl

Biltenhttps://tourofslovenia.si/storage/app/media/2022/tour-of-slovenia_posloveniji_2022-web.pdf

Predstavitev občine Mengeš na povezavi https://tourofslovenia.si/sl/etapa/4

 

Podatki o etapi

Za vsako izmed etap je objavljen profil, časovnica, zemljevid, 3D predstavitev in uradne destinacije. V času dirke bo sledenje v živo tudi na spletni strani https://tourofslovenia.si/sl. Ker ima organizator  kar nekaj vprašanj glede predstavljenih podatkov, so tukaj kratke razlage.

PROFIL – višinski prerez etape, ki pokaže tudi kje se bodo etape odločale. Običajno so najboljše navijaške točke na vzponih. Mobilna zapora bo na vzponih daljša, saj se bo skupina kolesarjev raztegnila.

ČASOVNICA – najbolj pomemben dokument za načrtovanje obiska etape. Kaže predviden čas prihoda v določen kraj, seveda z možnostjo odstopanja v obe smeri. Časovnica je na nek način tudi vodnik za zapore cest, saj se te običajno zaprejo približno 15 min pred prihodom karavane, odprejo pa takoj po zadnjem uradnem vozilu.

ZEMLJEVID – tukaj ne sme biti nejasnosti, kaže potek trase, s tem pa tudi kje bo tisti dan promet oviran.


Posebnosti

Dirka se bo bržkone odločila na 3. in 4. etapi, zaradi specifike terena pa velja za oba zaključka poseben režim.

4. ETAPA / VELIKA PLANINA – Najbolj pričakovana etapa letošnje dirke in verjetno tudi odločilna. Cesta od Kranjskega raka do cilja na Veliki planini bo zaprta od 11. ure dalje.
Na tem območju bo zelo omejeno število razpoložljivih parkirnih mest, hkrati pa se cesta za pot nazaj v dolino ne bo odprla do predvidoma 19. ure.
Še prej bo na istem odseku ceste zaradi postavljanja ograj zapora od 8.00 do 9.00. Med 11.00 in 19.00 bo zaprta tudi cesta Podlom – Kranjski rak, odcep z glavne ceste pod vrhom Črnivca proti Kranjskemu raku. Na dan dirke parkiranje na Kranjskem raku ne bo mogoče. Na obeh cestah bo prehod mogoč s kolesom ali peš, zato vabljeni, da se nam pridružite kot pravi kolesarski navijači in dajte svoj glas podpore kolesarjem iz celega sveta. Velja enako kot za 3. etapo – dostop s kolesom in peš bo mogoč do prihoda prvih vozil v karavani, nato se bo treba umakniti na rob cestišča. Vse obiskovalce prosimo za previdnost, saj bodo na cesti uradna vozila in ekipe organizatorja.

 

Ostale etape – mobilne zapore

Posebne zapore na ostalih delih dirke niso predvidene, bo pa policija stalno izvajala mobilno zaporo. Ta bo daljša na območju štartov in ciljev etap, na poteku trase pa predvidoma od 15 minut pred prihodom prvih vozil karavane do prehoda zadnjega vozila.

Seveda vedno in povsod upoštevajte navodila policije, redarjev in organizatorjev, saj se lahko dirka le tako izvede na varen način.

 

Vabljeni!