Občina Mengeš

Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 tudi na atletski stezi v občini Mengeš

Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 tudi na atletski stezi v občini Mengeš

V torek, 11. maja 2021, so slovensko baklo za olimpijske igre Tokio 2020 v občino Mengeš pripeljali člani Kolesarskega društva Mengeš, ki so baklo prevzeli na občinski meji z občino Trzin. Prireditev v občini Mengeš se je začela s predajo bakle na športni ploščadi. Katja Jeretina je baklo predala Anžetu Lanišku, ki je ob prevzemu povedal: »Olimpijsko baklo sem imel priložnost videti od blizu na mladinskih olimpijskih igrah, pa še to je naša ekipa skakalcev prireditev izpustila, ker smo imeli naslednji dan tekmo. To je sestavni del našega športa, velikokrat je lepo, ampak včasih je potrebno kaj izpustiti, da nam je potem kasneje vsem lepše.« Prvi krog je Anže odtekel skupaj s sinom in člani Smučarsko skakalnega kluba Mengeš. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je pozdravi celotni dogodek: »Lepo je videti toliko mladih in perspektivnih športnikov, verjamem, da bo tudi Športna dvorana Mengeš, ki sedaj stoji za nami pripomogla k novim športnim uspehom. Vendar pa današnji dan, ki je namenjen športu, spodbuja tudi vse rekreativne športnike, da nadaljujejo s svojimi aktivnostmi ali pa z njimi ponovno začnejo. Vsem olimpijcem, verjamem, da se že skrbno pripravljajo, želim, da bi dosegli kar so si zadali. Slovenski bakli za olimpijske igre Tokio 2020 pa želim srečo pot po Sloveniji.« Občina Mengeš je bila šestindvajseta občina, ki jo je obiskala Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020. Do konca meseca julija bo obiskala vseh 2012 slovenskih občin. 


Anže Lanišek in ekipa Smučarsko skakalnega kluba Mengeš, ki so jo sestavljali Taj Ekart, Benjamin Bedrač, Timo Simnovec, Alen Pestotnik, Jaka Perne in Nik Bergant Smerajc, so slovensko olimpijsko baklo nesli dva kroga.

Sledili sta skupini posameznikov, prvo skupino sta poleg župana Franca Jeriča sestavljala še dva udeleženca olimpijskih iger iz občine Mengeš, Andrej Kozelj in Marina Tomić. Drugo pa mladi športniki posamezniki, Janina Drolc, Nik Purnat, Matic Keržan in Jakob Drolc.

Osnovno šolo Mengeš sta zastopali dve skupini, v prvi skupini so baklo nosile Lana Javh Arko, Pija Šporn, Hana Košenina, Kaja Supej in Gaja Paš Šergan, v drugi skupini pa Vid Pavlič, Mark Šporn, Nejc Peterlin, Vid Potočnik in Anže Košenina.

Slovensko baklo za olimpijske igre Tokio 2020 so nosili tudi košarkarji, ki so jih predstavljali Lado Gorjan, Jože Podgoršek in Slavko Duščak.

Baklo so nosili tudi člani Atletskega kluba Mengeš, poleg udeleženke olimpijskih iger Marine Tomić, še Nejc Jerič, Liza Faletič, Eva Jerič, Marcel Kočar, Krištof Jože Smukavec in Kim Zadravec.

S Športnega društva Sonkal so baklo nosili Jon Tristan Usnik, Jovan Nesovic, Azbe Janković, David Vuk in Selena Adama.

Kot zadnja skupina so slovensko baklo po atletski stezi nosili člani Športnega društva partizan Mengeš in sicer Pika Gorenc, Maruša Vrhovnik, Mihaela Stoilkovska, Aljaž Škufca in Vid Kočar.

Ekipo Kolesarskega društva Mengeš, ki je baklo na kolesih prineslo iz občine Trzin, so sestavljali Katja Jeretina, Marko Jeretina, Primož Jeretina, Sašo Osenar, Janez Stopar in Franc Dolinšek. Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 je nato pot nadaljevala v Občini Domžale. 

Slovenska bakla je simbol povezovanja. Plamenico zaključuje najmočnejši simbol slovenstva, ki se troglavo pne v nebo kot gospodar vode, zemlje in zraka. Ponos, zmagovitost. 

Pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja, objema ročaj iz bukovega lesa. Energija bukovine poraja samozavest, razumevanje, modrost. 

Svetloba, simbol upanja, pronica skozi jekleno rozeto, glavni snop pa se dviguje k vrhu, Triglavu. Vesolju predaja olimpijske sanje. 

Slovensko baklo, ki ima 2 kg in 72 cm, je izdelala Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla, ki je sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije. Skupen projekt Slovenska bakla, širi vrednote olimpizma, jekleno voljo in solidarnost.