Občina Mengeš

Vseslovenski dan s parašportniki je v Športni dvorani Mengeš gostila občina Mengeš

Vseslovenski dan s parašportniki je v Športni dvorani Mengeš gostila občina Mengeš

V ponedeljek, 27. septembra 2021, je v občini Mengeš potekal »Dan s parašportniki, ki ga je v okviru Evropskega tedna športa organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite. Namen dogodka je bil predstavitev različnih parašportov, kot na primer paraatletika, paraples, paranamizni tenis, paralokostrelstvo in hokej na električnih vozičkih. Franc Jerič, župan občine Mengeš, je dejal: »Vsi ste zmagovalci. Ponosen sem, da, kljub težavam s katerimi se soočate, osvajate medalje na velikih tekmovanjih in želim si, da s tem tudi nadaljujete. V občini Mengeš ste vedno dobrodošli.« Prisotne je nagovoril tudi Toni Dragar, župan občine Domžale.

Po uvodnih nagovorih obeh županov je sledil še kratek govor Damijana Lazarja, predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja: »Parašport je v Sloveniji prisoten v vse več akcijah in sferah. V zadnjem času se je zahvaljujoč medijem povečala njegova prepoznavnost, kar je vstopnica za sprejetost v družbi in športni srenji, ki soustvarja šport v Sloveniji. Parašport je na dobri poti, da se v Sloveniji umesti v vse sisteme športa. Naša naloga pa je, da mladim omogočimo enakopravno vključevanje v te sisteme.«

Sledila je plesna točka paraplesalcev, Lare Nedeljkovič in Klemna Dremelja, ki sta navdušila prisotne. V dvorani se je odvilo tudi mini tekmovanje v namiznem tenisu, najprej se je Luka Trtnik pomeril z Francem Jeričem, nato še s Tonijem Dragarjem. Luka Trtnik, ki je član NTS Mengeš, je po dogodku povedal: »Za nami je lep dogodek. Vesel sem, ker so se mi pridružili soigralci iz kluba NTZS Mengeš. Sam imam šport zelo rad, veliko mi je pomagal, predvsem pa mi dal samozavest za življenje.« Sledila je še predstavitev drugih parašportov, Damir Bakonič in Matjaž Bartol sta predstavila hokej na električnih vozičkih, trenerka Brina Božič lokostrelstvo, paralimpijec Janez Hudej pa paraatletiko.

V nadaljevanju je zbrane pozdravil tudi Franček Gorazd Tiršek, srebrni in bronasti parastrelec z zadnjih paralimpijskih iger v Tokiu. S seboj je prinesel obe medalji in številni mladi so si ju želeli pogledati od bližje, dobiti avtogram in se fotografirati skupaj z našim odličnim parastrelcem. »Ko danes na tem dogodku podpisujem kartice in se rokujem z mladimi, je to res poseben občutek. Tudi izredno čustven. Mlad fantič mi je dejal, kako velika čast, da je prišel do mene,« je bil čustven Franček Gorazd Tiršek in dodal »Vsaka taka čestitka mi pomeni ogromno in pozabljena je vsaka sekunda trdega dela.«

Na koncu so se vsi pristni poizkušali v različnih parašportih in skupaj podprli načelo in geslo evropskega tedna športa #BeActive.

Evropski teden športa poteka od leta 2015 na pobudo Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Namen je spodbujanje športa, ne le med tednom športa, ampak skozi vse leto, saj šport ni samo bistven za ohranjanje in krepitev zdravja, ampak je lahko tudi sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanost po Evropski uniji. Letos je »Dan s parašportniki« gostila občina Mengeš, ki se lahko pohvali z novo izvrstno športno dvorano, ki je dostopna in prijazna tudi gibalno oviranim.

Foto: Aleš Fevžer/OKS