Občina Mengeš

Žalni slovesnosti pri spomeniku NOB v Loki pri Mengšu in v Mengšu pri spomeniku talcem na Zalokah

Žalni slovesnosti pri spomeniku NOB v Loki pri Mengšu in v Mengšu pri spomeniku talcem na Zalokah

V ponedeljek, 31. oktobra 2022, sta potekali žalni slovesnosti s katerimi se ob dnevu spomina na mrtve s svečanostjo poklonijo vsem, ki so umrli v vojni ali zaradi vojne. Žalna slovesnost v Loki pri Mengšu je potekala pri spomeniku NOB ob 10. uri, v Mengšu pa ob 11. uri pri spomeniku talcem na Zalokah. Žrtvam vojn in vojnega nasilja so se poklonili taborniki, člani vseh treh prostovoljnih gasilskih društev, veterani vojne za Slovenijo, območno združenje slovenskih častnikov Domžale, Združenje borcev za vrednote NOB Mengeš in Društvo upokojencev Mengeš. Kulturni program je pripravila Zveza kulturnih društev Občine Mengeš.

Svečanosti oziroma žalni seji sta se začeli z žalostinko, ki jih je zaigrala Mengeška godba pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja. Sledil je nastop Pevske skupine Rž. Slavnostni govornik je bil Janez Per, častni občan Občine Mengeš. Po govoru in pesmi Pevske skupine Rž je Združenje borcev za vrednote NOB Mengešpoložilo venca. Sledila je pesem Pevske skupine Rž in deklamacija Maje Keržič. Svečanost se je zaključila žalostinko, ki jih je zaigrala Mengeška godba. Po končani žalni slovesnosti so se nastopajoči in udeleženci žale seje udeležili pogostitve v Gasilsko godbenem domu Mengeš.

Občina Mengeš in Zveza kulturnih društev Občine Mengeš se vsem prisotnim najlepše zahvaljujeta za udeležbo, nastopajočim pa za sodelovanje na žalnih slovesnostih.