Občina Mengeš

Natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine in Dober tek!

Natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine in Dober tek!


Natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine poteka v okviru 31. dni evropske kulturne dediščine, ki so najbolj prepoznavna prireditev pod okriljem Sveta Evrope in Evropske unije na področju kulture. Namen natečaja je spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, odkrivanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru.

Natečaj Mladi raziskovalci je namenjeno skupinam otrok in mladostnikov, ki jih spodbuja k razumevanju pojma dediščina in k temu, da izrazijo svoja stališča o dediščini ter jih ustvarjalno predstavijo preostalemu svetu. Vrhunec natečaja, ki poteka na ravni Evrope, bo razstava nagrajenih del v prostorih Sveta Evrope v Strasbourgu.

Sodelujejo lahko otroci in mladostnik, ki so razdeljeni v dve starostni skupini: otroci med 6. in 10. letom ter mladostniki med 11. in 17. letom.


Prijave so mogoče od srede, 22. septembra 2021, do srede, 20. oktobra 2021.


Nacionalni izbor bo končan v začetku novembra in zmagovalci bodo razglašeni virtualno v decembru 2021.


Več o načinu prijave in tekmovanju si lahko preberete na povezavi.


Osrednja slovesnost 31. dni evropske kulturne dediščine in 9. tedna kulturne dediščine je spletni dogodek Dober tek!

Osrednja slovesnost Dober tek! bo potekala ob pričetku 31. Dnevov evropske kulturne dediščine in 9. Tedna kulturne dediščine in sicer v petek, 24. septembra 2021, ob 11. uri, v spletnem okolju Zoom. Dober tek bo voščil Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope, ki bo odprl dogodek.


Prijave so možne do 23. septembra 2021 na povezavi.


Vodenje dogodka bo potekalo iz rekonstruirane Vrhnjakove dimnice v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem.


Predstavili se nam bodo dijaki Šolskega centra Nova Gorica, ki bodo skuhali svojo slastno zgodbo, Koroški pokrajinski muzej s projektom Koroška košta, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije z uspešnico Heriterra – od znanstvenih raziskav do tržišča in Kulturno društvo Tabor Podbrezje s podbreško potico.

Program si lahko pogledate na povezavi.


Vabimo vas, da v srečanjih, ki nas bogatijo in spreminjajo, s pomočjo dediščine spoznavate in sooblikujete nove navade, spletate nove vezi in prijateljstva ter se prepustite pestri snovni in nesnovni ponudbi letošnjih dogodkov.

Kot pravi slovenski pregovor, »Dobra jed se sama ponuja«.