Občina Mengeš

OD 286 TESTIRANIH S HITRIMI ANTIGENSKIMI TESTI JE BILO 10 POZITIVNIH NA PRISOTNOST VIRUSA SARS-COV-2

OD 286 TESTIRANIH S HITRIMI ANTIGENSKIMI TESTI JE BILO 10 POZITIVNIH NA PRISOTNOST VIRUSA SARS-COV-2

V torek, 5. januarja 2021, je v avli Kulturnega doma Mengeš potekalo množično presejalno testiranje za prisotnost virusa SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi. Za prostor testiranja, postavitev čakalne vrste, varen vhod in izhod ter usmerjenje testirancev so poskrbeli predstavniki Civilne zaščite Občine Mengeš, za samo testiranje pa ekipa Zdravstvenega doma Domžale.

Civilna zaščita občine Mengeš je skupaj z Občinsko upravo Občine Mengeš za kraj testiranja določila Kulturni dom Mengeš ter obvestila občane in občanke občine Mengeš. Informacija o testiranju na prisotnost virusa SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi je bila objavljena na spletni strani Občine Mengeš in na portalu MojaObčina/Mengeš. Obveščanje je potekalo tudi prek plakatov v trgovinah, predsedniki društev občine Mengeš pa so obvestili z e sporočili. 

Avlo Kulturnega doma Mengeš so skupaj z ekipo Zdravstvenega doma Domžale za testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi pripravili predstavniki Civilne zaščite Občine Mengeš. Vrsto za testiranje, vhod in izhod iz avle so organizirali skladno z veljavnimi zaščitnimi ukrepi. Ekipa Zdravstvenega doma Domžale in predstavniki Civilne zaščite Občine Mengeš so se dogovorili za protokol dela, slednji pa so testirance tudi usmerjali in jim nudili morebitno pomoč.

Vrsta za testiranje je bila najdaljša takoj zjutraj ob odprtju. Vse občanke in vsi občani z območja občin, ki so v pristojnosti Zdravstvenega doma Domžale in so prišli na testiranje v Kulturni dom Mengeš, so dobili tudi številko, ki je bila v pomoč tako pri vrstnem redu kot pri sporočanju izida hitrih antigenskih testov.

Po prihodu v avlo Kulturnega doma Mengeš je bilo potrebno pokazati kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar je identiteto povezalo z izdano številko ob vstopu v vrsto. Sledil je odvzem brisa in nato čakanje na izid. Rezultati so bili poslani v slabi uri. Testiranci so jih prejeli z dvostopenjskim SMS sporočilom, z odgovor na prvo sporočilo so prejeli rezultat. Med 7.00 in 19.00  je bilo opravljenih 286 testov, od tega je bila prisotnost novega koronavirusa potrjena pri 10 testirancih, kar predstavlja 3,5% vseh testiranih.

Tina Drolc