Kamniti vodnjaki v občini Mengeš

Občina Mengeš si prizadeva ohraniti in tudi obnoviti kamnite vodnjake v občini. Med najbolj prepoznavnimi so okrogli vodnjak v Loki pri Mengšu, vodnjak ob Gorenjski cesti, Matičkova štirna in vodnjak na vreteno v Topolah.

Pri okroglem kamnitem vodnjaku v Loki pri Mengšu je poseben kamnit obod vodnjaka, ki je sestavljen iz šestih iz kamna izklesanih kosov in z okroglim ušesom za postavljanje škafov zavodo. Kamniti vodnjak je delo mengeških kamnosekov iz druge polovice 19. stoletja.

Vodnjak ob Gorenjski cesti ima kamniti obod s klesano manjšo okroglo posodo za odtok vode, na kateri je vklesana letnica 1848 in je tipično delo mengeških kamnosekov, po letnici sodeč najverjetneje Tomaža Sirollia (1814–1892). Vodnjak pokriva betonski pokrov.

Vodnjak pri lipi na Jelovškovi ulici 7, ki se imenuje tudi Matičkova štirna, je vodnjak s kamnitim obodom in železnim vzvodom za črpanje vode, ki ga obdaja leseno ogrodje. Pipa je litoželezna in v obliki zmajeve glave. Pod njo je klesana manjša okrogla posoda za odtok vode. Vodnjak ima betonski pokrov in je prav tako delo mengeških kamnosekov.

Vodnjak na vreteno je v Topolah in ima obod vodnjaka sestavljen iz kamnitih blokov. Posebnost sta tudi lesen pokrov in leseno vreteno. Vodnjak je zaščiten z lopo na štirih lesenih stebrih in dvokapno streho. Obnovljen je bil leta 1990.