Pšata

Pšata je desni pritok Kamniške Bistrice, del porečja Save. Dolga je 28,4 km in izvira na južnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Njen kraški izvir priteka na površje pod Krvavcem. Pšata teče čez celotno občino Mengeš, skozi Topole se vije pod hrib Gobavica. Najlepše se potok Pšata vidi pri Kamnitem mostu v bližini Staretovega gradu, ob Staretovem drevoredu ter pri mostu v bližini Trdinovega trga. V Kamniško Bistrico se izliva zahodno od naselja Dol pri Ljubljani.
V smeri proti jugu je za preprečevanje poplav v naselju Mengeš in Loka pri Mengšu narejen razbremenilni kanal, vzdolž katerega potekajo sprehajalne poti. Tu je moč občudovati številno travniško rastje.
V občini Mengšu so potok Pšata nekoč izkoriščali za pogon številnih mlinov, voda s potoka je služila za pranje perila, pozimi pa so mesarji lomili led in ga uporabili v mesarijah. V tem času je bil kraj poznan predvsem po predelavi ovčjega mesa.
Danes je potok Pšata bogat ribolovni, ciprinidni revir, ki se začne od razbremenilnika v Mengšu ter sega do izliva v Kamniško Bistrico. V naravnih meandrih se skrivajo tudi večji primeri klenov, podusti, platnic in drugih belic.