Rašica

Rašica je osamelec na zahodu Kamniško-Bistriške ravnine in je ena najbolj priljubljenih izletniških točk v bližini. Najvišja točka Rašice je vrh Staneta Kosca, 641 mn. v. Na vrhu so leta 1957 v spomin na ustanovitev Kamniškega bataljona postavili 17 m visok razgledni leseni stolp, ki so ga pozneje obnovili in zamenjali z jekleno konstrukcijo. Stolp ponuja čudovite razglede na okoliške hribe vse do Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp. Pod vrhom je tudi planinska koča.
Nižje pod vrhom so travnate površine, ki služijo kot pašniki.

Ob vznožju Rašice je veliko ostankov mokrišč, zato na celotnem območju Rašice najdemo številne rastline in živali, ki so značilna le za območja mokrišč. Najbolj znana rastlina je zaščiteni lepi čeveljc.
Na Rašici prevladuje mešani gozd. Na severni strani so posebej zanimive visoke doglazije, severnoameriški iglavci, ki so jih posadili nekdanji lastniki gradu Jablje. Sicer pa je gozd jeseni bogat s kostanji, v sezoni rasti gob pa pravi raj za gobarje.

Tla so pretežno apnenčasta, kar je razlog za nastanek kraških pojavov, ki jih je tudi na Rašici veliko, od kraških jam, vrtač, uval, požiralnikov in drugo.