Jože Mlakar (18. 2. 1942)

Jože Mlakar, upokojeni direktor INCE Mengeš in predsednik Športnega društva Partizan Mengeš, se je v srca Mengšanov zapisal predvsem kot požrtvovalni športni delavec in uspešen delavec na področju socialnega skrbstva. Že leta 1978 sta bila z Brunom Kocbekom imenovana za ustanovna člana INCE Mengeš, v času njegovega direktorskega mandata pa se je INCE Mengeš razvil v sodoben center z vso pripadajočo infrastrukturo in eno najboljših organiziranosti v Evropi. Največji projekt, ki ga je Jože Mlakar uspešno zastavil na svoji poklicni poti in po sedmih letih zaključil 25. maja 2002, je Naša hiša, hiša v Grobljah, v kateri po načelu velike družine lahko živi do 32 oseb z motnjami v razvoju. Da bi Našo hišo polepšali tudi od znotraj in varovancem namenili bolj udobno bivanje, je Jože Mlakar 10 let organiziral humanitarno prireditev Slovenski slavček, ki je postala znana širom Slovenije. S skupnimi močmi se je zbralo 19 milijonov tolarjev, ki so varovancem INCE in Naše hiše omogočili lep dom.

Na športnem področju je težko prekositi vse njegove zasluge, ki mu gredo za dolgoletno delo pri ŠD Partizan. Predsednik društva je že skoraj 30 let in v tem času je ustanovil sekcijo za namizni tenis, ki je glas Mengša popeljala po celi Evropi. Ves čas je organiziral športne prireditve, od košarkarskega maratona, odprtih turnirjev in državnih prvenstev v namiznem tenisu in odbojkarskih tekmovanj. Bil je eden vodilnih pri ustanovitvi in izgradnji teniških igrišč, balinišča, fitnes centra in ves čas skrbel za vzdrževanje dvorane ter nabavo opreme. Bil je tudi ustanovitelj in predsednik Likovnega društva Mengeš, organizator likovnih kolonij in prvega mednarodnega likovnega popotovanja za osebe z motnjo v duševnem razvoju. Našel je tudi čas za organizacijo in izgradnjo otroškega igrišča na Hribarjevi ulici, za katerega so stanovalci skrbeli sami vse do leta 1995, ko je upravljanje prevzela Občina Mengeš.

Po upokojitvi je Jože Mlakar še vedno zelo aktiven pri organizacijskem in administrativnem delu ŠD Partizan, ves čas pa deluje tudi kot povezovalni člen med sekcijami in vzgaja mlade kadre.