Peter Krušnik (2. 2. 1930 - 14.2.2022)

Po poklicu je mizar, ljubiteljsko pa gasilec in kulturnik. Pa bi se prav gotovo našlo še kaj zanimivega kar je g. Krušnik počel in še počne v svojem življenju, saj se loti prav vsakega dela, ki mu je naloženo ali ga še posebno zanima.
Že v mladih letih se je zapisal lesarstvu, zato se je tudi izučil za mizarja in to delo vrsto let opravljal kot samostojni podjetnik, kasneje pa je svojo strokovnost kot mojster prenašal na mlajše rodove v mizarskem podjetju Tamiz, v Mengšu. Les je še danes njegova velika strast. Mnogim je v času svojega podjetništva pomagal do mizarske opreme brez velikih stroškov, včasih tudi zastonj. Tudi kasneje je v podjetju znal prisluhniti delavcem, zato je bil spoštovan in cenjen. Po odhodu v pokoj pa ni ostal malodušen temveč je svojo ljubezen do lesa še poglobil in se mu predal do obisti. Začel je izdelovati miniaturne lesene predmete po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, kar mu odlično uspeva. Svečniki in jaslice, ki so zdaj že slovenska znamenitost, so prava mojstrovina g. Krušnika, ki skrbi, da Plečnikova dediščina ne bo šla v pozabo. Loteva pa se tudi restavratorstva. V zadnjem času je tako prenovil 100 let star tabernakelj, ki krasi loško cerkev sv. Primoža in Felicijana in v katerega je vložil vse svoje znanje in inovativnost. V farni cerkvi sv. Mihaela v Mengšu pa je obnovil kipa sv. Cirila in Metoda, delno pa tudi evangelista in križev pot.
Od mladih let je zapisan tudi kulturi. Svoje prve korake v tem žanru je naredil v rojstni vasi Loka, ko je na odrskih deskah odigral prenekatero igro. Pa ne samo odigral, izdeloval je tudi kulise in pripravljal scene, kar z velikim veseljem počne še danes kamorkoli ga povabijo, saj je vedno na voljo vsem občinskim društvom, če ga le poprosijo. Kdo ne pozna prelepih odrskih scenskih stvaritev ob kulturnih praznovanjih, koncertih in prireditvah Mengeške godbe in narodnozabavnih ansamblov, ob obletnicah društev, ob birmah in prvem obhajilu… Njegove izkušnje in znanje so mladim ustvarjalcem v veliko pomoč. Treba je povedati, da vse to počne ljubiteljsko in brez velikih besed.
Tudi gasilstvo je vzljubil že v rani mladosti. V vrste loških gasilcev je vstopil kot pionirček in mu ostaja zvest tudi v teh časih. Dolga leta je bil član Upravnega in Nadzornega odbora, pa vrsto let predan tajnik ter zapisovalec vsega kar se je v društvu dogajalo skozi desetletja. Kljub svojim letom, ki jim uspešno kljubuje, še vedno rad poprime za vsako delo, kjer se pokaže potreba. Zaradi svoje zagnanosti in uspešnosti, je tudi prejemnik mnogih gasilskih odlikovanj in priznanj. Tako je dobitnik priznanj za 40, 50 in 60 letno delo, imetnik plakete gasilskega veterana in listine o častnem članu. Je pa tudi prejemnik priznanja Gasilske zveze II. in I. stopnje. Zaradi mnogih zapiskov, izrednega spomina in vednosti je bil v preteklem letu tudi član uredniškega odbora ob pisanju knjige LOKA PRI MENGŠU V OBJEMU ČASA

Je tudi častni član Mengeške godbe, član Turističnega društva Mengeš, do nedavnega pa tudi član društva Mihaelov sejem. Sodeloval je tudi pri zloženki Plečnik v srcu Slovenije. Za svoje neutrudno delo je bil leta 2000 odlikovan z bronastim, leta 2010 pa s srebrnim priznanjem Občine Mengeš.