Mengeš

Predstavitev

Občina Mengeš je mlada občina, ki je za obiskovalce zanimiva predvsem zaradi bogate in raznovrstne narave, številnih športnih in kulturnih prireditev ter bližine glavnega mesta. Mlade družine in drugi, ki želijo biti blizu Ljubljane in iščejo stik z naravo, so našli dom prav v občini Mengeš. V življenje občine se vključujejo prek kulturnih, športnih, gasilskih in drugih društev. Družbeno in društveno življenje močno podpirajo tudi številna, mednarodno uspešna podjetja, ki imajo sedež ali delujejo v občini Mengeš.

Med prepoznavne gospodarske dejavnosti preteklih obdobij nedvomno spadata slamnikarstvo in glasbilarstvo, ki je bilo osnova za razvoj številnih, tudi mednarodno prepoznanih glasbenikov. Tako je nastal tudi slogan S pesmijo v srcu, ki ga danes srečate na tablah ob vstopu v občino.

Občina v letu 2020 šteje 8117 prebivalcev, ki živijo v naseljih Mengeš, Loka pri Mengšu, Dobeno in Topole. Občina Mengeš praznuje občinski praznik 29. maja na rojstni dan pisatelja Janeza Trdine.

Občina Mengeš velja tudi za zeleno občino, ki ponuja številne priložnosti, zato jo pogosta izletniška točka vseh, ki iščejo stik z naravo. Na ravnini, ki predstavlja nekaj več kot polovico občine, so urejene sprehajalne in kolesarske poti, na Mengeškem polju, drevoredu Lipce in ob razbremenilniku Pšata ter drugje.
Drugi del občine predstavlja hribovje, ki je s številnimi potmi primerno za vse pohodnike in gorske kolesarje. Neposredno nad naseljem Mengšem je zelo obiskana Gobovica z Mengeško kočo, najnižjo planinsko kočo v Sloveniji, ki ima tudi certifikat družinam prijazna koča. Bolj zahtevne sprehajalne poti pa so na voljo proti naselju Dobeno, kjer je tudi najvišja točka občine Debeli vrh (nad Dobenem) 594 m. Le streljaj stran od pa je nad Rašico Vrh Staneta Kosca 641 m, ki ima izreden razgledni stolp s pogledom na Ljubljansko kotlino, Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.

Številne športne aktivnosti potekajo tudi v Športnem parku Mengeš, ki poleg teniških igrišč, balinišča, odbojke na mivki, nogometnega in košarkarskega igrišča, orodij za ulično vadbo in fitnesa na prostem ponuja tudi atletsko stezo. Urejene pa so tudi tri športne ploščadi, v Loki pri Mengšu, Topolah in Mengšu pri TVD Partizan.

Občina Mengeš je prepoznavna tudi po zanimivih kulturnih znamenitostih, med najstarejšimi je cerkev sv. Mihaela, ki je znana po gotski prezbiteriji s freskami Janeza Ljubljanskega iz 15. stoletja, ter spovednico in krstilnico priznanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki spada med njegova zadnja dela.
V Loki pri Mengšu sta zanimiva za ogled še cerkev sv. Primoža in Felicijana ter obnovljen grad Jablje. V občini Mengeš sta še dva gradova, Staretov ali Spodnji grad, in Ravbarjev ali Zgornji grad.
V zadnjem obdobju je občina spodbudila obnovo kamnitih vodnjakov, ki so bili postavljeni v središčih vseh štirih naselij, ter srednjeveškega kamnitega mostu v Loki pri Mengšu.
Najstarejša hiša v občini je več kot 350 let stara Anžinova domačija na Dobenu.

V občini Mengeš organizirajo tudi številne tradicionalne prireditve, med najbolj prepoznavnimi so Pod mengeško marelo, Sejem v Mengšu (včasih Mihaelov sejem), novoletni koncert Mengeške godbe, ki je med najstarejšimi godbami v Sloveniji, in druge.

Občina Mengeš iz zraka

Občinski praznik

Občinski praznik občine Mengeš je 29. maja, na rojstni dan pisatelja Janez Trdina, ki se je leta 1830 rodil v premožni Drmavovi hiši v Malem Mengšu. Janez Trdina je o tem obdobju napisal: »Doma sem imel še eno duševno zabavo, ki mi je bila ljubša nego čitanje. Poslušal sem strašno rad ljudske pripovedke in bajke, ki so jih pripovedovale dekle, posebno pa moja bivša pestunja Neža …«

Janez Trdina se je začel šolati pri desetih letih; naprej je obiskoval mestno šolo Kamniku, nato šolo v Ljubljani in na Dunaju zaključil študij zgodovine. S poučevanjem zgodovine in zemljepisa je začel v Varaždinu, od koder so ga po dveh letih premestili na Reko. Tam je ostal do leta 1867, ko so ga zaradi svobodomiselnega prepričanja s 37 leti upokojili. Preselil se je v Bršljin pri Novem mestu in štiri leta pozneje v Novo mesto, kjer je leta 1905 tudi umrl. 

Njegovo osrednje pisateljsko delo so Bajke in povesti o Gorjancih.

Zemljevid

Tradicionalne prireditve

Januar
Koledovanje
Prireditev v spomin na poboj talcev

Februar
Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku
Pod mengeško marelo
Pustno rajanje v občini Mengeš

Marec
Na gregorjevo: spuščanje lučk po Pšati v Mengšu in Loki pri Mengšu
Slavnostna podelitev priznanj najuspešnejšim športnikom občine Mengeš

April
Kuh’na v Mengšu, mengeške melodije okusov in glasbe
Čistilna akcija ob svetovnem dnevu zemlje
Ročno postavljanje mlaja za 1. maj
Pomagajmo žabicam čez cesto, odsek Mengeš–Koseze
Trimski pohod Rašica

Maj
Prvomajski kres na Gobavici
Prvomajska budnica z Mengeško godbo in motoristi AMD Mengeš
Slavnostna seja ob občinskem prazniku
Občinsko prvenstvo v badmintonu
Trdinov pohod
Maj časti Marijo
Zvonarijada
Kolesarski vzpon na Mengeško kočo

Junij
Ob dnevu državnosti pohod po občini Mengeš, pohod od Topol na Dobeno
Kuh’na v Mengšu, mengeške melodije okusov in glasbe
Vsi na trim
Srečanje stare kmetijske tehnike in starodobnih vozil na gradu Jablje
Gasilsko tekmovanje GZ Mengeš za pokal Loke pri Mengšu

Avgust
Mengeš iz preteklosti v sedanjost, Lovska koča Mengeš 

September
Vaške igre v Loki pri Mengšu
Dobenski praznik
Sejem v Mengšu (včasih Mihaelov sejem)
Jesenska akcija odvoza kosovnih in nevarnih odpadkov
Zlata raca, kinološka prireditev

Oktober
Kolesarska dirka za Pokal Slovenije – Velika nagrada občine Mengeš
Žalni slovesnosti v Loki pri Mengšu in v Mengšu
Zaključna prireditev GZ Mengeš v mesecu požarne varnosti, KD Mengeš
Kuh’na v Mengšu, mengeške melodije okusov in glasbe
Maša za pokojne gasilce v Loki pri Mengšu, cerkev sv. Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu

November
Komemoracija v spomin na mrtve
Mengeški tek
Slovenski zajtrk v vrtcu in Osnovni šoli Mengeš

December
Novoletni koncert Mengeške godbe in podelite priznanj TD Mengeš
Sv. Miklavž obišče otroke v občini Mengeš
Prednovoletno srečanje občine Mengeš na Mengeški koči
Božičnica pred polnočjo